Via Felice (Wandelroute)

De Via Felice is een voormalige straat in Rome, die tegenwoordig in verschillende delen opgesplitst is en een aantal van de belangrijkste trekpleisters van de Eeuwige Stad verbindt.

Weetjes over de Via Felice

Met de aanleg van de Via Felice werd in 1585 begonnen. Zoals bij zoveel grote werken in die tijd was de opdrachtgever Paus Sixtus V, die in het echt Felice Peretti heette, wat meteen ook de naam van de straat verklaart. De architekt was Domenico Fontana.

De Via Felice begint bij de Trinità de Monti kerk bovenaan de Spaanse Trappen en voert Via de Basilica di Santa Maria Maggiore en het Piazza Vittorio Emanuele II naar de Santa Croce in Gerusalemme Kerk.

Hoewel de oorspronkelijke straat maar iets meer dan 3 km lang is is ze tegenwoordig in maar liefst zes verschillende delen opgesplitst, te weten, beginnend bij de Trinità de Monti Kerk, de Via Sistina, de Via delle Quattro Fontane, de Via Agostino Depretis, de Via Carlo Alberto, de Via Conte Verde en de Via di S.Croce in Gerusalemme.

Een Wandeling over de Via Felice

Hoewel de Pincio heuvel  duidelijk bedoeld was als beginpunt van de Via Felice is het vanuit toeristisch oogpunt toch handiger aan de andere kant te beginnen. We raden zelfs aan nog iets verder weg te starten, bij het Piazza di Porta Maggiore. De eerste reden hiervoor is dat het vanuit praktisch oogpunt makkelijker is aan deze kant te beginnen en dan richting Spaanse Trappen te lopen (waar het pas tegen de middag echt gezellig begint te worden) en de tweede reden is dat dit erg dicht bij onze eigen B&B Little Italy Hostel is.

Piazza di Porta Maggiore.

Porta MaggioreHet Piazza di Porta Maggiore zou een erg grauw en lelijk plein zijn, ware het niet dat hier verschillende aquaducten de stad inkwamen en ook de oude toegangspoort, de Porta Maggiore er staat. (Tram: 2, 3, 5, 8, 14, 19). Mocht U de wandelroute in omgekeerde richting doen, en geen zin hebben om verder nog veel te lopen, tramlijn 3 en tramlijn 19 volgen beide erg mooie routes waar veel te zien is.

Santa Croce in Gerusalemme

Santa Croce in GrusalemmeVanaf Porta Maggiore loopt U in noordelijke richting tot U aan Uw linkerkant de Santa Croce in Gerusalemme Basiliek ziet, één van de kerken op de zevenkerken route. Hier kan men in een kapel verschillende relikwieën van Jezus zelf bezichtigen.

Fassi oftewel “Il Palazzo del Freddo“.

Aangezien er op de Via Conte Verde zelf niet zoveel te zien is kunt U even een omweg maken naar de oudste ijssalon van Rome, Fassi. (rechtsaf de Via Bixio in, en dan meteen links bij de Via Principe Eugenio. Fassi is vrijwel om de hoek. Het “Paleis van de Kou” is ook binnen erg mooi, met veel marmer en meer dan een eeuw oude posters van de ijssalon zelf.

Tempel van Minerva Medica

Tempel van Minerva Medica in RomeU vervolgt Uw weg langs de Via Bixio en wanneer U aan het einde bent gaat U rechtsaf tot U bij een grote ruïne komt. Deze staat bekend als de Tempel van Minerva Medica, maar was eigenlijk een nymphaeum. Architekten als Brunelleschi gebruikten de ondertussen ingestorte koepel van het gebouw als voorbeeld voor hun eigen creaties. Loop terug langs het spoor. Meteen na de tunnel aan uw rechterkant (die naar de studentenbuurt en uitgaanswijk San Lorenzo voert) vindt U een klein en uiterst pittoresk kerkje.

Santa Bibiana Kerk

De Santa Bibiana Kerk is oorspronkelijk in de 5e eeuw gebouwd. Het is een erg klein kerkje, waar echter een aantal beroemde fresco’s van de hand van Pietro da Cortona te zien zijn. Niemand minder dan Bernini heeft de façade van deze kerk ontworpen. Binnen staan de 8 enorme zuilen van de oorspronkelijke kerk nog overeind.

Nuovo Mercato Esquilino (Voedselmarkt)

U loopt verder langs het station en gaat dan linksaf de Via Cairoli in. De tweede straat rechts is de Via Principe Amedeo. Aan het begin van deze straat zijn twee Indische restaurants waar U lekker en goedkoop kunt lunchen (wij vinden zelf Himalaya’s Kashmir iets beter), maar wanneer U cht weinig wilt uitgeven kunt U even de Nuovo Mercato Esquilino op lopen, een grote en vooral kleurrijke overdekte markt, waar U ingrediënten voor een picknick kunt kopen, die U daarna in het Piazza Vittorio Emanuele op Uw gemak kunt nuttigen.

Sant’Eusebio Kerk

De Sant’Eusebio all’Esquilino kerk bevindt zich op de hoek van het Piazza Vittorio Emanuele II en van de Via Napoleone III. Het is geen grote kerk en ze is ook maar een paar uur per dag open, maar ze heeft wel een grote attraktie in de vorm van een bekende plafondschildering van de hand van Anton Raphael Mens.

Piazza Vittorio Emanuele II

U steekt de straat over en U heeft het grootste plein van Rome (zelfs groter dan het Sint Pietersplein) voor U. Esquilino is een erg internationale wijk en het Piazza Vittorio (zoals het gewoonlijk genoemd wordt) is dan ook een levendige bedoening, met kinderen die voetballen en basketballen, maar ook cricket spelen. Voor de kleinsten is er een speeltuin. Op de hoek van het plein die tegenover de Sant’Eusebio Kerk ligt, staat een niet heel erg beroemde, maar wel interessante ruïne.

Trofei di Mario en Porta Magica

Op de noordoostelijke hoek van het plein staat een door hekken afgeschermde ruïne die Trofei di Mario genoemd wordt. Ooit was dit een monumentale fontein op het eindpunt van een aquadukt.  Aan de achterkant staat de nu dichtgemetselde Porta Magica, voorheen één van de toegangspoorten tot de niet meer bestaande Villa Palombara.

MAS.

Wanneer U het plein door de uitgang het dichtst bij de Trofei di Mario uit loopt, ziet U op de hoek links tegenover U de Magazzini allo Statuto, kortweg MAS genoemd. Dit is één van de goedkoopste adressen in Rome voor huishoudelijke artikelen en, vooral, voor goedkope kleding. Het is een beetje te vergelijken met de Zeeman, maar dan in het groot.

Auditorium van Mecenate

Om bij het Auditorium van Mecenate te komen steekt U bij MAS de straat over en loopt U de Via Leopardi in. Aan het einde van de straat is een klein pleintje met aan de linkerkant een monument. Dit is het Auditorium van Mecenate.

Pizzeria-Trattoria Vecchia Roma

Als U tegen de tijd dat U hier bent honger heeft gekregen, kunt U terecht bij de Pizzeria-Trattoria Vecchia Roma (Via Ferruccio, 12b/c-  tel. +39 064467143). Loop de trap af en U komt terecht in een restaurant dat veel groter is dan het er van buiten uit ziet. Ondanks dat is het vrijwel altijd vol. De bucatini all’amatriciana flambé zijn spectaculair qua smaak, portie en manier van voorbereiden.

Little Italy Hostel Rome

Een paar meter verder (Via Ferruccio 30) bevindt zich onze eigen Little Italy Hostel. Privé-kamers met gedeelde en goed schoongehouden badkamers. Lees de recensies er maar op na.

Santa Prassede Kerk

Kapel van Zeno in de Santa Prassede Kerk in RomeU gaat vervolgens terug naar de Via Merulana en dan rechtsaf, richting de Santa Maria Maggiore Basiliek. Het laatste zijstraatje aan de linkerkant vòòr de basiliek leidt U naar de Santa Prassede Kerk. U zult niet erg onder d eindruk zijn van de buitenkant, maar het interieur is schitterend, met als hoogtepunt de mozaïeken in de Kapel van Zeno.

Santa Maria Maggiore Basiliek

Santa Maria Maggiore BailiekDe volgende halte is de belangrijkste attraktie aan deze wandelroute. De Basiliek van Santa Maria Maggiore is één van de vier patriarchale basilieken en heeft een schat aan bezienswaardigheden, te beginnen met de Heilige Deur links van de centrale ingang. De beroemde architeket en beeldhouwer Bernini ligt in deze kerk begraven.

Ierse Pubs

Tijd voor een biertje. In de Via Olmata (linksaf wanneer men de façade van de Santa Maria Maggiore voor zich heeft) bevindt zich de Fiddler’s Elbow, de oudste Ierse pub van Rome. Enkele straten terug (Via San Martino ai Monti) staat de Druid’s Den en op de eerste hoek in de Via De Pretis heeft de Druid’s Rock ook enige tafeltjes buiten staan. Bij deze laatste kan men vrijwel alle belangrijke voetbal- en rugby wedstrijden zien.

Santa Pudenziana

De Santa Pudenziana bevindt zich aan het begin van de Via Urbana en heeft een schitterende façade. Pudenziana was geen heilige (evenmin als haar zus aan wie de reeds bezochte Santa Prassede Kerk gewijd is), maar haar vader gaf ooit onderdak aan Sint Pieter zelf.

Via Nazionale

Aan het eind van de Via A. De Pretis kruist men de Via Nazionale, één van de bekendste winkelstraten van de stad. Het is een straat met veel druk verkeer, waar vooral in het gedeelte tussen het punt waar U haar kruist en het Piazza della Repubblica veel kledingzaken gevestigd zijn.

Vier Fonteinen

Wanneer U rechtdoor loopt gaat U de Via delle Quatro Fontane in. Deze is genoemd naar de vier fonteinen die zich op de hoeken van het kruispunt met de Via XX Settembre bevinden. Het is een strategisch punt en wanneer het verkeer het toelaat ziet U rechts de Porta Pia in de achtergrond, vòòr U de Trinità de’ Monti Obelisk, links de Quirinale Obelisk en achter U de Santa Maria Maggiore Obelisk.

San Carlo alle Quattro Fontane

Deze kerk staat op de hoek van de Via del Quirinale en de Via Quattro Fontane en is de laatste door Borromini ontworpen kerk. Het is een erg klein kerkje (zoals de bijnaam San Carlino al aangeeft) en de grote architekt had hier eigenlijk begraven moeten worden, wat echter niet doorging doordat hij zelfmoord pleegde.

Via Sistina

Het laatste gedeelte van de wandelroute, vanaf het Piazza Barberini, wordt gevormd door de Via Sistina. Deze straat staat vol  luxe hotels en andere statige gebouwen en leidt direkt naar de Trinità de’ Monti Kerk en de Spaanse Trappen.

Trinità de Monti

En hier eindigt de wandeling. De Trinità de’ Monti Kerk is één van de Franse kerken in Rome en de bij de bouw gebruikte stenen zijn ook uit Frankrijk geïmporteerd. De mooie trappen die naar de ingang leidden waren noodzakelijk omdat bij de opgravingen voor de aanleg van de Via Felice het straatniveau lager was komen te liggen. Vòòr de kerk staat de Trinità de Monti Obelisk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Wandelroutes en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.