Palazzo Vitelleschi (Tarquinia)

Het Palazzo Vitelleschi is een 15e eeuws gebouw in Tarquinia. Sinds 1924 is het de zetel van het Museo Nazionale Archeologico Tarquiniense.

Adres, openingstijden en Toegangsprijs Palazzo Vitelleschi

Het adres van het Palazzo Vitelleschi is Piazza Cavour, 1a, 01016 Tarquinia (tel. +39 0766856036). Het museum is geopend van dinsdag tot zondag, van 08.30 tot 19.30. Gesloten: maandag, 1 Januari, 25 December. Toegangsprijs museum: 6 Euro. Jongeren van 18 tot 25 jaar: 3 Euro. Jonger dan 18 en ouder dan 25: Gratis.

Weetjes Palazzo Vitelleschi Tarquinia

Tarquinia - Palazzo Vitelleschi

Palazzo Vitelleschi

Het paleis is tussen 1436 en 1439 gebouwd in opdracht van Kardinaal G. Vitelleschi. Bij de bouw is deels gebruik gemaakt van al bestaande strukturen.

Het is gebouwd naar een projekt van twee verschillende architekten en is eigendom van de staat. Giovanni Dalmata was degene die voor de huidige aanblik zorg gedragen heeft.

Aan de façade zijn zowel Gothische als Renaissance elementen te herkennen, kenmerkend voor de overgang die in die jaren plaats vond. Zo zijn het portaal met de driehoekige timpaan waarin het wapen van de Vitelleschi’s afgebeeld aan de linkerkant van de façade duidelijk beinvloed door de Renaissance, terwijl de bifora’s in het centrale gedeelte en de trifora’s aan de rechterkant duidelijk Gothisch zijn.

Tarquinia - Palazzo Vitelleschi - PutIn een soort nis aan de rechterzijde van façade is de ring van een achthoekige put te zien. Deze stamt uit 1459 en stond oorspronkelijk in het Palazzo Comunale. De bas-reliëfs verbeelden de schutsheiligen en wapenschilden van respectievelijk de stad, de familie Vitelleschi en Paus Pius II Piccolomini. Aan de rechterkant staat een bronzen beeldhouwwerk dat de uit Tarquinia afkomstige dichter Cardarelli voorstelt.

Ook vanaf Piazza Soderini, aan de achterkant van het Palazzo Vitelleschi, kan men zowel kenmerken van de Renaissance stijl (de rechthoekige ramen van de eerste verdieping) als van de Gothische stijl (de bifora’s op de tweede verdieping) herkennen. De kapel en de studeerkamer van de kardinaal zelf steken hier enigszins uit. In de kapel zijn 15e eeuwse fresco’s die scènes uit de geschiedenis van Lucrezia verbeelden.

Dit bericht werd geplaatst in Rome Dagtochtjes en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s