Boog van Septimius Severus (Forum Romanum)

De Boog van Septimius Severus is één van de twee Romeinse triomfbogen (de andere is de Boog van Titus) die zich in het Forum Romanum bevinden. Het is ook één van de best bewaarde monumenten in het Forum.

Praktische Informatie Boog van Septimius Severus

Het adres, de openingstijden en de toegangsprijs van de Arco di Settimio Severo zijn die van het Colosseum, het Forum en het Palatijn. (NB: Deze pagina wordt niet meer bijgewerkt. Bezoek onze nieuwe site voor nieuwe informatie over de Boog van Septimius Severus).

Weetjes Boog van Septimius Severus

Boog van Septimius Severus in het Forum Romanum in Rome

Boog van Septimius Severus

De Boog van Septimius Severus is in het jaar 203 ter ere van Keizer Severus en diens overwinningen op het slagveld van Parthia gebouwd. (Parthia bevindt zich deels in het huidige Irak en deels in Iran). Hij is 23 meter hoog en 25 meter breed, en heeft drie bogen. De middelste van deze drie is 12 meter hoog, de buitenste twee iets minder dan 8 meter. De trappen die eerst door de centrale boog gingen werden in de 4e eeuw vervangen door een straatweg.

De reliëfs op het bovenste gedeelte tonen scènes uit de oorlog met Parthia. Op andere panelen zijn Romeinen te zien die barbaren gevangen nemen.

Oorspronkelijk stond er ook een bronzen quadriga met standbeelden van de Keizer en zijn twee zonen, Caracalla en Geta, bovenop de boog. Inscripties op de bovenruimte gaven toen nog aan dat de boog zowel aan Septimius Severus als aan zijn zonen gewijd was, maar na de dood van de Keizer doodde Caracalla zijn broer en liet diens naam verwijderen. De gaten waar de naam van Geta weggehakt werd zijn nog steeds zichtbaar.

De reden dat de boog zo goed bewaard is gebleven is dat hij in de middeleeuwen in een oude kerk geïncorporeerd werd. Deze kerk verhuisde later maar behield wel het bezit van de boog, waardoor ze niet het lot van vele antieke monumenten onderging om als bouwmateriaal gebruikt te worden voor nieuwe Renaissance gebouwen.

Gedurende de Middeleeuwen werd de centrale boog een tijdlang gebruikt door een barbier om er zijn beroep te beoefenen.

Fotogalerij Boog van Septimius Severus

Foto 1: In dit schilderij van Canaletto uit 1742 is goed te zien hoe ver onder de grond het Forum Romanum was geraakt voor de opgravingen plaats vonden.

Boog van Septimius Severus in 1742, geschilderd door Canaletto.

Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s