Curia (Forum Romanum)

De Curia is één van de best bewaarde monumenten in het Forum Romanum. Het is hier dat de Romeinse Senaat vergaderde.

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden Curia Julia

Het adres van de Curia Julia in het Romeinse Forum is Via della Salara Vecchia, 5/6. De openingstijden en toegangsprijs zijn die van het Colosseum.

Geschiedenis Curia

Het interieur van de Curia Julia in het Forum Romanum.

Curia Iulia (Interieur)

De allereerste Curia was gebouwd in de 7e eeuw voor Chr., gedurende de regering van de derde koning van Rome, Tullius Hostilius. Deze Curia Hostilius bevond zich iets ten noorden t.o.v. de Curia die nu bezichtigd kan worden, op de plek waar nu de Santi Luca e Martina Kerk staat.

In de loop der eeuwen werde de Curia een aantal keren door brand verwoest, maar ook steeds weer opnieuw opgebouwd. Lucius Cornelius Sulla was de eerste die het opnieuw liet bouwen, maar toen het in 57 vòòr Chr. opnieuw afbrandde liet Julius Caesar het op de huidige plek neerzetten. De inwijding (door Keizer Augustus) van deze Curia Julia vond in 29 vòòr Chr. plaats.

De huidige Curia is een reconstruktie uit ht jaar 303, toen Diocleziane Keizer was. De reden dat het gebouw zo goed bewaard is gebleven is dat het in 630 een kerk (de Sant’Adriano) werd. In de 30’er jaren van de vorige eeuw werden bij een restauratie alle veranderingen die na de tijd van Diocleziane plaatsgevonden hadden verwijderd.

Weetjes Curia

De Curia ziet er buitengewoon eenvoudig uit voor zo’n belangrijk gebouw. Vroeger waren de bakstenen muren echter bekleed met tegels. De bronzen deuren van het gebouw zijn niet de originelen, aangezien die door Francesco Borromini voor de narthex van de Sint Jan van Lateranen hergebruikt werden.

Het interieur (18 meter breed, 27 meter diep) ziet er nog wel ongeveer zo uit als in de Romeinse tijd. Op de vloer zijn patronen van verschillend gekleurd marmer te zien. Ook de muren waren met marmer bekleed, zoals nog te zien is achter de Rostra (de verhoging waar de spreker stond). Het plafond was compleet verguld. Er was ruimte voor ongeveer 300 senatoren in de Curia Julia.

De Plutei Traiani

Langs de muren staan de zogeheten Plutei Traiani, van travertijns marmer gemaakt reliëfs die Keizer Trajanus  verbeelden terwijl hij de burgers van zijn rijk helpt. Aan de linkerkant verbrandt hij de registraties van onbetaalde belastingen en het reliëf aan de andere kant symbolizeert de intruduktie van leningen aan landbouwers. De achtergronden zijn van historisch belang, aangezien ze het Forum Romanum in de 2e eeuw tonen. Waarschijnlijk sierden deze reliëfs oorspronkelijk de zijkanten van de Rostra.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.