Fontana Nova (Tarquinia)

De Fontana Nova is een 12e eeuwse fontein in het historische centrum van Tarquinia. De oorspronkelijke naam van de fontein was Fontana Antica.

Adres Fontana Nova Tarquinia

Het adres van de “Nieuwe Fontein” is Via della Fontana Nuova – 01016 Tarquinia.

Weetjes Fontana Nova Tarquinia

De Fontana Nova  wordt gevormd door een groot bassin dat met een tongewelf bedekt is. Aan de voorkant zijn zes bogen te zien die die rusten op dikke, vrij lompe zuilen met kapitelen die versierd zijn met bladmotieven.

Aan de muur, die zich op ongeveer 2 meter van de rotsen achter het monument bevindt, waren er zes tuiten waaruit water kwam. Het is niet duidelijk waar het water uiteindelijk vandaan kwam.

De fontein stamt uit de tijd van Paus Honorius II (12e eeuw) en is even oud als het nabijgelegen Santa Maria in Castello. Vanuit het toenmalige centrum van Tarquinia liep men door de Porta Falsa (ook wel Porta del Fiore) langs een heuvelkam over de Via Coperta naar de waterbron van de stad.

De oorspronkelijke naam was Fontana Antica, maar toen ze aan het einde van de 14e eeuw gerestaureerd werd, kreeg ze de nieuwe naam Fontana Nova.

In 1545 werd de fontein toevertrouwd aan de gildes der schoenmakers en tuinmannen op voorwaarde dat dezen ervoor zouden zorgen dat de fontein schoon en in goed funktionerende staat moest blijven.

Rond de 16e/17e eeuw werd een wateropslagplaats links naast de fontein gebouwd. Deze raakte vervolgens in verval en werd, ook doordat de Porta Falsa gesloten werd, niet meer gebruikt.

Tegen het einde van de vorige eeuw is de fontein in ere hersteld.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome Dagtochtjes en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s