Acquafondata

Acquafondata is een erg klein dorpje ongeveer 130 kilometer ten zuiden van Rome, in de provincie Frosinone. Het is vooral bekend vanwege de zampogna, een doort doedelzak die hier vervaardigd wordt.

Weetjes Acquafondata

De ongeveer 300 inwoners van de gemeente wonen in een groene vallei tussen de Monti Aquilone en de Monna Acquafondata heuvelruggen. Het ligt zo’n 1000 meter boven zeeniveau en is bekend vanwege de gezonde berglucht.

De eerste nederzetting op de plek stamt uit 1019, toen de Graven van Venafro hier een kasteel lieten bouwen. Dit zou later verkocht worden aan de Abdij van Montecassino. De naam Acqua Fondata werd pas voor het eerst officiëel gebruikt in 1806.

Na de eenwording van Italië werd de streek geteisterd door struikrovers en in de Tweede Wereldoorlog werd er veel gevochten, waardoor de stad uiteindelijk vrijwel geheel verwoest zou worden.

Een relatief groot deel van de bevolking van Acquafondata bestaat uit handwerkslieden die de zampogna maken, een soort doedelzak die vooral in centraal-Italië en op Sicilië gebruikt wordt. In de maand Augustus is er een aan het instrument gewijd festival in de stad.

Bezienswaardigheden Acquafondata

  • Er zijn verschillende monumenten die gewijd zijn aan (niet alleen Italiaanse, maar ook Franse en Poolse) soldaten, die gevallen zijn tijdens de bevrijding van Acquafondata in de Tweede Wereldoorlog.
  • De ruïnes van de Santa Maria Margherita Kerk.
  • Madonna del Carmelo Kerk: Op een goede dag in 1841 verscheen de Madonna del Carmelo aan een vrouw die het land aan het bewerken was. Elk jaar op 16 Juli is er een festival ter ere van deze dag.
  • San Giovanni Battista Kerk: Oudste kerk van Acquafondata, in de 12e eeuw gebouwd.
  • De Chiesa di San Rocco is in 1692 gebouwd en is gewijd aan de heilige die mensen hielp die door de pest getroffen waren. Elk jaar op 16 Augustus wordt hij geëerd met een festival.
  • Ruïnes van de forten van Acquafondata en Casalcassinese uit de 14e eeuw.

Festivals en Speciale Gebeurtenissen Acquafondata

Er vindt elk jaar een aan de zampogna gewijd festival plaats (de 43e editie is uitgesteld en wordt nu op 15 en 16 November in het Piazza dei Caduti gehouden) . In Augustus worden de sagra dei maccheroni alla casareccia en de sagra degli gnocchi gehouden.

Praktische Informatie

De postcode van Acquafondata is 03040. Het kengetal is 0776.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome Dagtochtjes en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.