Porta Asinaria

De Porta Asinaria (of Porta Asinara) is een kleinere stadspoort in de Aureliaanse Muren in Rome. Ze bevindt zich vrijwel naast de Porta San Giovanni.

Adres Porta Asinaria

De Porta Asinaria bevindt zich op het Piazzale Appia – 00183 Rome. Metro: San Giovanni. Tram: 3, 8. Bus: 16, 81, 85, 87, 218, 360, 590, 650, 665, 673, 810, N1. De Porta Asinaria kan enkel onder begeleiding bezocht worden. Voor reserveringen: Tel. +39 060608.

Weetjes Porta Asinaria

Porta Asinaria in Rome

Porta Asinaria

De Porta Asinaria is een van de minder belangrijke oude stadspoorten van Rome. De naam komt van de oude Via Asinaria, die een eind buiten de toenmalige stadsmuren, samensmolt met de Via Tuscolana. Van buiten de muren kan men de travertijnen facade zien, evenals de twee rijen raampjes waardoor de twee gangen bovenop de poort verlicht werden. De twee ronde tweelingstorens aan weerszijden van de poort zijn pas later toegevoegd, bij een restauratie in de 5e eeuw. De al bestaande vierkante torens werden vanaf dat moment gebruikt als trappenhuis.

In het jaar 546 pleegden de Barbaarse soldaten van het Romeinse leger verraad en openden de Porta Asinaria voor de Goten van Totila, die de stad vervolgens plunderden.

In 1084 kwamen Keizer Hendrik IV en de tegenpaus Guilbert Rome binnen door de Porta Asinaria met als doel Paus Gregorius VII af te zetten. Dit lukte totdat de noorman Robert Guiscard erin slaagde de paus te bevrijden, waarbij hij echter wel de hele wijk rond de San Giovanni in Laterano Basiliek in brand stak en ook de Porta Asinaria flink beschadigde.

Gedurende de Middeleeuwen stond de poort ook bekend als Porta Lateranensis, Porta S. Johannis Laterani of Porta de Laterano.

De geleidelijke ophoging van het terrein deed ertoe besluiten de poort dicht te metselen (1574). Wel werd de boog eerst van het travertijnse marmer ontdaan. Tegen het midden van de 20e eeuw werd de poort gerestaureerd en werd ze ook bekleed met een nieuwe laag marmer.

Fotogalerij Porta Asinaria

Foto 1: De Porta Asinaria rond het jaar 1900.

Porta Asinaria (1900)

Dit bericht werd geplaatst in Stadspoorten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s