Palazzo del Laterano

Het Palazzo del Laterano staat naast de Basiliek van Sint Jan van Lateranen en was tot het begin van de 14e eeuw de officiële residentie van de Paus. Het wordt ook wel Palazzo Lateranense genoemd.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Palazzo del Laterano

Het adres van de Palazzo del Laterano is Piazza di San Giovanni in Laterano, 6 – Roma. Bus: 16, 51, 85, 87, 186. Metro: San Giovanni.

Weetjes Palazzo del Laterano

Het Palazzo del Laterano is lang geleden gebouwd. Het bestond al in de Romeinse Keizertijd en deed ongeveer duizend jaar dienst als de Pauselijke Zetel. (De laatste Paus die er zijn residentie had was Benedetto XI, die in 1304 stierf. Tegenwoordig is het Historische Museum van de Pauselijke Staat (Museo Storico dello Stato Pontificio) er gehuisvestigd. Het heeft diplomatieke onschendbaarheid, aangezien het onder de jurisdictie van de Paus valt.

Oorspronkelijk maakte het deel uit van een groter complex, waar de Basiliek, het Baptisterium en het Pauselijke Paleis met de Heilige Trappen (Scala Santa) en de Pauselijke Sancta Sanctorum Kapel deel van uitmaakten.

De Triclinio Leonino bevindt zich naast de Heilige Trappen en op het plein voor het paleis staat de Obelisco Lateranense.

Dit complex was een soort citadel rond het Pauselijke Paleis. Het begon bij de Porta Asinaria en de Aureliaanse Muren en eindigde bij de Castrum (een soort van kazerne) bij de Santi Quattro Coronati Kerk. Bij gevaarlijke situaties trok de Paus zich hier terug.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Historische Gebouwen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s