Palazzo dei Filippini

Het Palazzo dei Filippini bevindt zich in de wijk Parione in het centrum van Rome. Het is eigenlijk een groot complex, bestaande uit het klooster en het Oratorio dei Filippini en is gebouwd door de beroemde architekt Borromini.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Palazzo dei Filippini

Het adres is Piazza della Chiesa Nuova, 18 – Rome. Bus: 40, 46, 62, 64, 190F, 916, 916F, N5, N15, N20.

Weetjes Palazzo en Oratorio dei Filippini

Oratorio dei Filippini in Rome

Oratorio dei Filippini

Het Palazzo dei Filippini (de naam heeft overigens niks met de Filippijnen te maken, maar verwijst naar San Filippo Neri) is een enorm complex dat een heel huizenblok in beslag neemt en begrensd wordt door het Piazza della Chiesa Nuova, de Via dei Filippini, het Piazza dell’Orologio, de Via del Governo Vecchio en de Via della Chiesa Nuova.

De architekt was Borromini, die een door de Filippijner Orde in 1637 uitgeschreven competitie gewonnen had.

Torre dell'Orologio in Rome

Torre dell’Orologio

Het klooster heeft drie façades, die elk vier verdiepingen hebben. Het gebouw heeft weinig opsmuk. De monotonie wordt onderbroken door de Torre dell’Orologio. Het in 1649 gemaakte mechanisme van de klok waarnaar de toren vernoemd is wordt overigens in het Museo di Roma bewaard.

Het Oratorium wordt gekenmerkt door een barokke architektuur en is dan ook veel minder eenvoudig van opzet. De façade is geinspireerd door het menselijk lichaam, met twee wijdopen armen die de gelovigen bij wijze van spreken omhelzen. Ze bestaat uit twee delen die door een brede kroonlijst van elkaar gescheiden worden.

Het centrale deel van de onderste laag is convex, terwijl dat van de bvenste laag concaaf is. Hier is ook een venster met een balkon waarboven een boog met midden in de duif van de Heilige Geest.

Het interieur van het Oratorium wordt tegenwoordig de Sala Borromini genoemd, terwijl zich op de bovenste verdieping de Biblioteca Vallicelliana bevindt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Historische Gebouwen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s