San Giovanni Battista dei Fiorentini Kerk Rome

De San Giovanni Battista dei Fiorentini Kerk bevindt zich aan het einde van de Via Giulia in Rome.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs San Giovanni Battista dei Fiorentini Kerk

Het adres van de “Sint Johannes de Doper van de Florentijnen Kerk” is Piazza dell’Oro – 00186 Rome (tel. +39 0668892059). Bus: 40, 46, 62, 64, 116, 190F, 916, 916F, N5, N15, N20. De kerk is elke dag geopend van 07.25 tot 12.00 en van 17.00 tot 19.00 uur. Gedurende de mis kan de San Giovanni dei Fiorentina kerk niet bezocht worden. Het Museo d’Arte Sacra (Museo dei Fiorentini) is van maandag tot zaterdag van 09.30 tot 12.00 uur geopend. Zowel de kerk als het museum is gratis (al wordt een offerte meer dan op prijs gesteld).

Een bijzonderheid is dat de San Giovanni dei Fiorentina een van de weinige kerken in Rome is waar huisdieren mee naar binnen mogen.

Evenementen San Giovanni Battista dei Fiorentini Kerk

  • 7 December 2014 (21.00 uur): Rome Barok Festival: Orgelmuziek door Alessandro Albenga met muziek van J.P. Sweelinck, G.B. Ferrini, B. Storace, G. Frescobaldi en B. Pasquini. Toegang is gratis.
  • 13 December 2014 (21.00 uur): Meer barok, meer orgel: Francesco di Lernia speelt muziek van J. de Lublin, A. Gabrieli, A. Willaert, J. P. Sweelink, G. De Macque, J. K. Kerll, M. Weckmann.
  • 19 December 2014: De Cappella Mariana uit Tsjechië vertolkt (gratis) barokke kerstmuziek uit de 16e en 17e eeuw van J. Mouton, C. de Morales, T.L. de Victoria, H. Isaac, M. Praetorius, G. P. da Palestrina.

Weetjes San Giovanni Battista dei Fiorentini

Facade San Giovanni dei Fiorenti Kerk Rome

Façade San Giovanni dei Fiorentini

Niet geheel onverwacht is de eerste versie van de San Giovanni dei Fiorentini, zoals de kerk ook vaak genoemd wordt, gebouwd in opdracht van de eerste Medici Paus, Leo. De kerk moest het architektonische hoogtepunt aan het einde van de toen net aangelegde Via Giulia worden. Een eerder projekt van Bramante was nooit ten uitvoering gebracht en in 1519 mocht Jacopo di Sansovino, wiens projekt uitverkoren was na een competitie waaraan ook o.a. Raphael, Giuliano da Sangallo en Baldassarre Peruzzi aan deelgenomen hadden.

Aangezien de kerk gewijd was aan Johannes de Doper wilde men haar dichtbij  rivier neerzetten, wat echter veel moeilijkheden met de onderbouw ervan opleverde. Sansovino moest wijken voor Antonio da Sangallo il Giovane, die de problemen met de fundering oploste, maar vervolgens niet verder kon. Giacomo della Porta slaagde er vervolgens in de kerk min of meer te voltooien. De uiteindelijke aanblik het werk van Carlo Maderno, die in 1634 de laatste hand aan de koepel legde.

Pietro da Cortona verfraaide de apsis in de 40’er jaren van de 17e eeuw en gebruikte hier o.a. schilderijen afkomstig uit de Chiesa Nuova voor. Toen de kapel in de apsis aan de familie Falconieri gewijd werd, kreeg Cortona de opdracht een enorme beeldengroep te ontwerpen die door Francesco Mochi ten uitvoer gebracht zou worden. De beeldengroep “De Doop van Christus” werd later door Antonio Raggi vervaardigd naar een ontwerp van Borromini.

Tussen 1734 en 1738 werd de façade van de kerk voltooid door Alessandro Galilei, die echter zelf een jaar voor de beeindiging van het werk zou sterven.

Bezienswaardigheden San Giovanni Battista dei Fiorentini Kerk

  • Zowel Carlo Maderno als Francesco Borromini is begraven in de kerk.
  • Er zijn twee borstbeelden te zien van de hand van Bernini, die respectievelijk Antonio Coppola en Antonio Cepparelli voorstellen, twee rijke Florentijnen die de Arciconfraternita en het Ospedale dei Fiorentini.
  • Het altaar van de kerk is ontworpen door Borromini.
  • Er is een altaarstuk dat de “Heiligen Cosma en Damiano” voorstelt en door Salvator Rosa gemaakt is.
  • Pomarancio’s schilderde verschillende fresco’s in de kerk.

Meer over de San Giovanni Battista dei Fiorentini

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.