San Pietro in Montorio Kerk (Rome)

De San Pietro in Montorio Kerk bevindt zich op de Janiculum heuvel die zich achter de wijk Trastevere in Rome bevindt. Ze hangt boordevol kunstwerken van beroemde meesters, maar is vooral bekend vanwege het Tempietto del Bramante, een klein kerkje dat op de binnenplaats van het belendende klooster staat.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs San Pietro in Montorio Kerk

Het adres van de Chiesa di San Pietro in Montorio is Piazza di San Pietro in Montorio, 2 (tel. +39 06 5813940). Bus: 115, 125. Openingstijden: Elke dag van 08.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 16.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Evenementen San Pietro in Montorio Kerk

Op 14 December 2014 is er een concert in het kader van het Festival Organistico Internazionale di Avvento. Het concert begint om 18.00 uur en toegang is gratis.

Weetjes San Pietro in Montorio Kerk

De naam Montorio is een verbastering van Mons Aureus, de bijnaam die de Gianicolo heuvel in vroeger tijden had vanwege de door het mergel veroorzaakte goudkleurige glans die hij had.

De kerk is gebouwd op de plek waar men oorspronkelijk (maar abusievelijk) dacht dat Sint Pieter gekruisigd zou zijn.

Al in de 11e eeuw stond er een kerk op de plek, maar de huidige versie stamt uit het einde van de 18e eeuw en is waarschijnlijk ontworpen door Baccio Pontelli, in opdracht van Koning Ferdinando IV van Spanje.

Na gevechten in 1849 vond een noodzakelijke rigoureuze verbouwing plaats aangezien de kerk heel erg beschadigd was.

De facade bestaat uit twee delen. Dubbele trappen leiden naar de ingang, waarboven zich een Gothische rosette bevindt.

Het interieur bestaat uit een enkel schip, met vier kapellen aan weerszijden en twee grotere kapellen die de dwarsbeuk vormen.

Beatrice Cenci, een jonge vrouw van adellijke afkomst die jarenlang door haar vader misbruikt werd alvorens hem te vermoorden en ondanks haar  verblijf in de gevangenis een heldin van het Romeinse volk werd, lag onder het hoofdaltaar begraven tot de Franse soldaten de kerk tegen het einde van de 18e eeuw gedeeltelijk vernielden.

Bezienswaardigheden San Pietro in Montorio Kerk

  • De facade is waarschijnlijk ontworpen door Meo del Caprina, al zijn er ook deskundigen die beweren dat het het werk is van architekten uit de school van Bregno.
  • Sebastiano del Piombo vervaardigde de Flagellazione (“Zelfkastijding”) zowel als de Trasfigurazione in de eerste kapel rechts (1518).
  • In de tweede kapel rechts bevinden zich een fresco van de hand van Pomarancio, een sibylle van Baldassarre Peruzzi en een aantal fresco’s uit de school van Pinturicchio.
  • De derde en vierde kapel rechts tonen fresco’s van de hand van Giorgio Vasari. De vierde kapel rechts heet de Cappella del Monte.
  • Het altaar in de Cappella del Monte is ontworpen door Giulio Mazzoni. De grafmonumenten voor Kardinaal del Monte en Roberto Nobili zijn van de hand van Bartolomeo Ammanati.
  • Op de binnenplaats van de San Pietro in Montorio staat het beroemde Tempietto del Bramante, een soort kerkje binnen een kerk, dat tot de hoogtepunten van de Renaissance architektuur gerekend wordt.
  • Boven het hoofdaltaar hangt een door Vincenzo Camuccini gemaakte kopie van de “Kruisiging van Sint Pieter” van Guido Reni. Tot 1797 hing hier de Trasfigurazione van Raphael, maar deze werd door de Franse soldaten geroofd. In 1816 kwam het schilderij terug naar Italië, maar werd in de Pinacotheek van de Vaticaanse Musea tentoongesteld.
  • De tweede kapel links is in 1640 door Gian Lorenzo Bernini ontworpen en heet de Cappella Raimondi.
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s