Basilica Julia, Forum Romanum (Rome)

De Basilica Julia (Iulia in het Italiaans) was een enorm bouwwerk in het Forum Romanum in Rome.

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden Basilica Julia

De ingang van het Forum Romanum bevindt zich op de Via della Salara Vecchia, 5/6. Metro: Colosseo (lijn B). Openingstijden en toegangsprijzen Forum Romanum/Colosseum/Palatijn.

Weetjes Basilica Julia

Zuil van de Basilica Julia in het Forum Romanum in Rome

Zuil in de Basilica Julia

De basiliek stond tussen de Tempel van Saturnus en de Tempel van Castor en Pollux. Het was Julius Caesar die met de bouw begonnen was (54 voor Chr.), maar het was Augustus die haar zou voltooien.

Korte tijd nadat de basiliek af was werd ze al deels door brand verwoest (9 voor Chr.). Na de restauratie werd ze gewijd aan de kleinzonen van de keizer, Gaius en Lucius.

Een groot gedeelte van de bouwmaterialen en versieringen van de basilica is in de loop der jaren geroofd en geplunderd en behalve de trappen, de vloer en wat stukken van zuilen is er niet veel meer te zien.

De centale hal van de basilica mat 80 bij 18 meter. Eromheen stond een dubbele portico. De buitenste portico had twee verdiepingen, de hal zelf had er eentje meer.

Het gebouw deed dienst als zetel van de centumviri, 180 magistraten die burgerlijke rechtzaken behandelden. Dezen werden in 4 groepen van 45 man verdeeld, die enkel door een soort gordijnen van elkaar gescheiden werden, wat tot redelijk chaotische taferelen geleid moet hebben, aangezien de advocaten groepen toeschouwers betaalden om op de juiste momenten te klappen of afkeurende geluiden te laten horen.

Hier en daar op de trappen zijn nog in de stenen gekraste speelborden te zien waar de betaalde toeschouwers zich bezig hielden terwijl ze wachtten op een nieuwe gelegenheid om heel hard “booooeeee” te roepen.

Voordat de Basilica Julia gebouwd werd, stond er al een andere basiliek, de Basilica Sempronia, op de plek.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s