Rostra (Forum Romanum)

De Rostra zijn de ruïnes van het podium waarop publieke sprekers stonden in het Forum Romanum. Het stond voor de Curia (de vergaderruimte van de Romeinse Senaat).

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden Rostra

Het Rostra bevindt zich in het Forum Romanum. Aangezien een kaartje voor het Colosseum een drie-in-een is met het Forum en het Palatijn zijn de toegangsprijzen en openingstijden gelijk.

Weetjes Rostra

De naam Rostra wordt verklaard doordat het podium versierd was met scheepsboegen (rostri in het Italiaans, rostra in het Latijn). Deze boegen waren met ijzere bekleed om er vijandelijke schepen mee te kunnen rammen en waren buitgemaakt bij de Slag bij Anzio (338 voor Chr.).

Het is vanaf hier dat Marcus Antonius na de moord op Julius Caesar in 44 voor Chr. zijn beroemde rede begon met de woorden “Vrienden, Romeinen, Landgenoten”.

Het Forum was toen nog maar net door Caesar zelf verbouwd.

Een jaar later zouden het hoofd en de handen van Cicero hier tentoongesteld worden nadat hij door het tweede Triumviraat (Augustus, Marcus Antonius, en Marcus Lepidus) ter dood veroordeeld was. De vrouw van Marcus Antonius, Fulvia, stak vervolgens voor de goede orde nog even een haarspeld in de tong van de beroemde spreker.

Julia, de dochter van Augustus, hield zich met andere dingen bezig en van haar werd gezegd dat ze zich bij het Rostra prostitueerde, een van de redenen waarom ze verbannen zou worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.