Tempel van Saturnus, Forum Romanum (Rome)

De Tempel van Saturnus is, dankzij de acht enorme zuilen die nog overeind staan, een van de meest opvallende ruïnes in het Forum Romanum in Rome.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Forum Romanum

De ingangen van het Forum Romanum bevinden zich op de Via della Salara Vecchia, 5/6, de Via di San Gregorio en de Via Sacra. Toegangsprijs en openingstijden zijn die van het Colosseum.

Weetjes Tempel van Saturnus

Tempel van Saturnus in het Forum Romanum in Rome

Tempel van Saturnus

Er stond al in 497 voor Chr. een aan Saturnus gewijde tempel op deze plek. Net als veel andere bouwwerken in het Forum moest het gebouw echter vaak opnieuw opgetrokken worden en de ruïnes die nu te zien zijn stammen uit 42 voor Chr. De eerste versie was gebouwd door Koning Tullius Hostilius als dankbetoon na een gewonnen oorlog tegen de Sabijnen. Dit heiligdom werd door zijn opvolger Tarquinius Superbus vervangen door een tempel.

Saturnus was de Romeinse God van de landbouw en werd verheerlijkt als vertegenwoordiger van de welvaart aangezien er tijdens zijn regering een mythische Gouden Tijd plaats gevonden had, zonder privé-bezit en dus zonder diefstal en zonder oorlogen en slavernij. Saturnus was de Romeinse versie van de Griekse God Kronos, die door Zeus naar Italië verdreven was. Kronos hield zich verborgen in de regio rond Rome en was zo ook verantwoordelijk voor de naam van de regio: Lazio is afgeleid van het Latijnse woord voor verbergen, latere.

Elk jaar werd in de week tussen 17 en 23 December een feest ter ere van de godheid gehouden, dat Saturnalia genoemd werd. Gedurende deze festiviteiten namen slaven de plaatsen van hun meesters in en machtshebbers ontdeden zich van hun normale kledij en liepen in spijkerbroeken rond. Alle openbare gebouwen waren een week lang gesloten en er kon geen oorlog uitgeroepen worden. Thuis wisselden mensen cadeautjes uit en speelden gezelschapsspelletjes.

De tempel bestaat uit een groot podium, acht zuilen en een deel van het hoofdgestel. Er stond een standbeeld van Saturnus zelf. Zijn voeten waren samengebonden met een wollen draad, die losgemaakt werd tijdens het festival, zodat hij mee kon feesten.

De inscriptie op de timpaan verwijst naar een brand, waarna de “Senaat en het Romeinse Volk” de tempel weer opgebouwd hebben.

De tempel deed dienst als staatsarchief. Er werden wetteksten en verdragen bewaard, samen met de staatskas.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.