Zuil van Phocas (Forum Romanum, Rome)

De Zuil van Phocas (Colonna di Foca) is een van de laatste monumenten die in het Forum Romanum in Rome gebouwd zijn. Hij stamt uit het jaar 608.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Forum Romanum

De ingang van het Forum Romanum is op de Via della Salara Vecchia, 5/6. Het Colosseum, het Palatijn en het Forum Romanum zijn met een drie-in-één kaartje te bezichtigen.

(NB: Deze site wordt niet meer bijgewerkt. Bezoek onze nieuwe site voor meer informatie over de Zuil van Phocas in het Forum Romanum.)

Weetjes Zuil van Phocas

Rome - Forum Romanum - Zuil van Phocas

Zuil van Phocas

De Zuil van Phocas is 13,5 meter hoog en is een van de weinige zuilen in het Forum die nooit neergehaald zijn.

Tot het jaar 1816 wist niet waar de zuil voor gediend had of wat voor betekenis hj had. Het was aan de Engelse Lady Elizabeth Foster te danken dat de sokkel opgegraven werd.

Op deze wijze kwam men te weten dat het het laatst neergezette monument in het Forum was en dat het gewijd was aan de Byzantijnse Keizer Phocas, die toen net een bezoek aan Rome had afgelegd.

Het is goed mogelijk dat de zuil er geplaatst was uit dankbaarheid, aangezien Phocas juist het Pantheon aan de paus geschonken had.

Menneemt aan dat de zuil al eerder, in de 3e eeuw, gebruikt was als eerbetoon aan Diocletianus. Er stond ook een standbeeld van deze keizer bovenop.

De oorspronkelijke inscriptie werd weggekapt en de tekst ter ere van Phocas kwam ervoor in de plaats. Een verguld standbeeld van Phocas werd ook al snel weggehaald.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s