Tempel van Castor en Pollux in het Forum Romanum (Rome)

De ruïnes van de Tempel van Castor en Pollux horen, vanwege de drie hoge, gegroefde zuilen, tot de meest in het oog springende in het Forum Romanum in Rome.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Tempel van Castor en Pollux

Het adres van het Forum Romanum is Via della Salara Vecchia, 5/6 – Rome. Metro: Colosseo (lijn B). Entrée en openingsuren Colosseum, Palatijn en Forum Romanum.

Weetjes Tempel van Castor en Pollux

Tempel van Castor en Pollux in het Forum Romanum

Tempel van Castor en Pollux

De Tempel van Castor en Pollux is in de 5e eeuw voor Chr. gebouwd. Het gedeelte dat is blijven staan – een deel van de kroonlijst en de onderseunende zuilen – is echter het resultaat van een 16e eeuwse reconstruktie.

Castor en Pollux waren tweelingen, hoewel wel met verschillende vaders, en beschermers van de paardrijders. Ze staan bekend als de Dioscuri. Hun moeder was Leda, die het met zowel gewone stervelingen (Castor was de zoon van Tyndareus, de koning van Sparta) als Goden (De vader van Pollux was niemand minder dan Zeus, al moest deze zich wel eerst in een zwaan veranderen om een kans te hebben bij de goede vrouw.) deed.

De eerste aan Castor en Pollux gewijde tempel in het Forum stond er waarschijnlijk al in 484 voor Chr. en was gebouwd naar aanleiding van een 15 jaar eeerder gewonnen oorlog tegen de koningen van Tarquinia. De Romeinse dictator Postumius had gezworen een tempel voor de tweeling te construeren als dit zou gebeuren en volgens een legende kwamen  de broers uit het niets aan op het slagveld, zagen, overwonnen, en verschenen vervolgens opnieuw uit het niets op het Forum om de overwinning aan te kondigen.

De drie overgebleven zuilen zijn overblijfselen van de laatste van de vele noodzakelijke verbouwingen waaraan de tempel onderhevig was. De latere Keizer Tiberius gaf de opdracht voor deze herbouw na een brand in het jaar 6 na Chr.

Het kantoor voor maten en gewichten van de stad was een tijdlang in het gebouw gehuisvestigd en het werd ook door bankiers gebruikt.

Meer Castor en Pollux in Rome

  • De standbeelden bovenaan de Cordonata, de trappen die naar het Piazza del Campidoglio voeren, verbeelden de tweelingbroers.
  • Ook op het Piazza del Quirinale staat een enorme beeldengroep met Castor en Pollux en een aantal paarden.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.