Tempel van Vesta (Rome)

De Tempel van Vesta is een van de bezienswaardigheden in het Forum Romanum in Rome.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Tempel van Vesta is dat van het Forum Romanum, te weten Via della Salara Vecchia, 5/6. Voor openingstijden en de toegangsprijs voor deze en andere attrakties in het Forum Romanum zijn die van het Colosseum van toepassing.

Weetjes Tempel van Vesta

De Tempel van Vesta is een rond gebouw, waar in de hoogtijdagen van het keizerrijk een ring van 20 geribbelde zuilen omheen stond. Er stond al eerder een tempel op de plek, maar de Tempel van Vesta stamt uit de 4e eeuw.

De tempel is gedeeltelijk gerestaureerd in 1930.

De Vestaalse Maagden moesten de heilige vlam van Vesta, de Godin van de haard, aan de praat houden. Oorspronkelijk was dat de taak van de dochters van de koning, maar later werd deze overgedragen aan de Vestaalse Maagden, de enige vrouwelijke priesters in Rome. Deze moesten van adellijke afkomst zijn en werden tussen hun 6e en 10e levensjaar geselecteerd, waarna ze in het Huis van de Vestaalse Maagden moesten gaan wonen.

Ze dienden dertig jaar lang, verdeeld over drie periodes van elk 10 jaar. De eerste periode leerden ze wat hun plichten waren en hoe deze te vervullen. In de tweede tijdspanne voerden ze hum ambt uit en in de laatste 10 jaren gaven ze hun opgedane kennis door aan nieuwe Vestaaltjes.

De maagden verdienden goed en de baan was prestigieus, als ze er tenminste voor zorgden maagd te blijven. In de loop der tijden werden 10 Vestaalse voormalige maagden levend begraven en 10 voor de ontmaagding verantwoordelijke mannen doodgegeseld.

Als de vlam doofde, wat makkelijk kon gebeuren, werd de op dat moment verantwoordelijke priesteres door de Pontifex Maximus gegeseld en weggestuurd.

Na hun ambtsperiode mochten ze doen wat ze wilden, ook trouwen, hoewel dit zelden voorkwam.

Behalve de heilige vlam moesten de Vestaalse Maagden ook de Palladium, een afgodsbeeldje van Pallas Athene, bewaken. Toen Keizer Heliogabalus in de 3e eeuw in de tempel inbrak om het beeld te stelen verijdelden de gewaarschuwde vrouwen het snode plan door er een replica voor in de plaats te stellen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s