Augustus van Prima Porta (Vaticaanse Musea)

De Augustus van Prima Porta is een van de belangrijkste bezineswaardigheden in de Vaticaanse Musea in Rome. Het is genoemd naar de plek waar het gevonden is.

Openingstijden en Toegangsprijs Vaticaanse Musea in Rome (2015)

Weetjes Augustus van Prima Porta

De "Prima Porta" Augustus in de Vaticaanse Musea in Rome

Keizer Augustus

Het standbeeld van Augustus is in het jaar 1863 gevonden in de buitenwijk Prima Porta, die ongeveer 15 kilometer ten noorden van het stadscentrum ligt. Het is iets meer dan 2 meter hoog en kan bezichtigd worden in de Braccio Nuovo van de Vaticaanse Musea.

Het is in het begin van de 7e eeuw gemaakt. De precieze plek waar het gevonden is is de ruïne van de Villa van Livia, de echtgenote van Augustus, die zich langs de oude herenweg de Via Flaminia bevond.

Het standbeeld verbeeldt de Keizer zelf terwijl hij zijn troepen toespreekt. Hij is gekleed in een harnas, dat uiterst gedetailleerd versierd is, en een mantel die om zijn heupen gewonden is. Aan zijn rechtervoet heeft hij een dolfijn en een cupido.

De reliëfs op de kuras tonen een Partische koning die een Romeinse legeraanvoerder de vaandels teruggeeft die door Crassus verloren waren gegaan bij de Slag om Harran (wat toen nog Carrhae heette) in 53 voor Chr.

Boven deze scène wordt een personificatie van de Hemelen afgebeeld, begeleid door de rijtuigen van Apollo en Aurora. In het midden wordt de Godin aarde afgebeeld en onderaan Diana op de rug van een hert.

Men denkt dat het beeld geïnspireerd is door een door de Griekse beeldhouwer Polykleitos gemaakte speerdrager (Polykleitos). De twee werken vallen goed te vergelijken want er staat een kopie van dit beeld in de Braccio Nuovo.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Musei Vaticani en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s