Santa Maria in Montesanto Kerk (Rome)

De Santa Maria in Montesanto Kerk, die ook wel bekend staat als de Chiesa degli Artisti (“Kerk der Kunstenaars”) bevindt zich in de Via del Babuino en wordt gezien als de tweelingkerk van de Santa Maria dei Miracoli Kerk.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Santa Maria in Montesanto Kerk

Het adres van de Chiesa di Santa Maria in Montesanto is Via del Babuino, 198 – Rome (tel. +39 06 3610594 ). Metro: Flaminio. Openingstijden: Van maandag tot vrijdag van 17.00 tot 20.00 uur en zondag van 10.30 tot 13.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Gebeurtenissen Santa Maria in Montesanto Kerk

Tussen de laatste zondag van Oktober en 29 Juni wordt om 12 uur ’s middags de Mis der Artiesten gevierd, meestal gelezen door een akteur. Aan het einde van de mis wordt het Gebed van de Artiesten voorgelezen. In de sacristie worden vaak tentoonstelling (vaak met een religieus thema) gehouden en ook zijn er vaak concerten met gewijde muziek.

Weetjes Santa Maria in Montesanto Kerk

Santa Maria in Montesanto Kerk in Rome

Santa Maria in Montesanto Kerk

De Santa Maria in Montesanto Kerk dankt haar naam aan een al eerder bestaand kerkje dat eveneens gewijd was aan Maria en onderhouden werd door de Karmelieten. (Met de Mone Santo wordt de Monte Carmelo in Jeruzalem bedoeld.)

De Santa Maria in Montesanto en de Santa Maria dei Miracoli kerken bevinden zich aan het Piazza del Popolo, aan  weerszijden van het begin van de Via del Corso. Hoewel ze min of meer gelijktijdig gebouwd zijn en erg op elkaar lijken, ziet men toch hoe langer men kijkt steeds meer verschillen.

Deopdrachtgever voor d ebouw van d ekerken was kardinaal Gerolamo Gastaldi. Met de bouw van de Santa Maria in Montesanto Kerk werd in 1662 begonnen en het werk werd in 1679 voltooid. De oorspronkelijk architekt was Carlo Rainaldi, maar later zou Gian Lorenzo Bernini enige veranderingen aanbrengen, waaronder het vloerplan dat hij ovaal maakte om het aan de omringende ruimte aan te passen. Na de dood van Bernini maakte Carlo Fontana de construktie af.

De kerk was tot 1825 in handen van de Karmelieten. Sinds 1951 wordt de al genoemde Mis van de Artiesten er gevierd en sinds 1953 is ze toevertrouwd aan de artiesten zelf.

Bezienswaardigheden Santa Maria in Montesanto Kerk

  • Bij het hoofdaltaar hangt een 16e eeuws schilderij dat de Maagd van Montesanto voorstelt.
  • De 3e kapel links is de Cappella Montioni. De ontwerper van deze kapel was Tommaso Mattei en het altaarstuk “Madonna met Kind en de Heiligen Franciscus en Jacob” is gemaakt door Carlo Maratta.
  • De tweede kapel links is de Cappella di Santa Maria Maddalena dei Pazzi en is ontworpen door Carlo Rainaldi.
  • De eerste kapel aan de linkerkant is de Santa Lucia Kapel.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s