Chiesa del Gesù Kerk (Frascati)

De Chiesa del Gesù is een kerk in Frascati die zich op slechts enkele tientallen meters van de kathedraal van de stad bevindt. Hoogtepunt is de door Andrea Pozzo, die daar een handje van had, gemaakte valse koepel.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Chiesa del Gesù Kerk (Frascati)

Het adres van de Chiesa del Gesù is Piazza Roma – 00044 Frascati (tel. +39 069417768).  Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Weetjes Chiesa del Gesù (Frascati)

Frascati - Chiesa del Gesù

Chiesa del Gesù

De Chiesa del Gesù is door de Jezuïten in de eerste helft van de 17e eeuw gebouwd. Als voorbeeld heeft men de Jezuïtenkerken die in de voorgaande jaen in Rome gebouwd waren genomen.

Voorheen stond op de plek al een heiligdom dat gewijd was aan de Beata Vergine Maria.

Oorspronkelijk had Carlo Fontana de kerk moeten bouwen maar zijn projekt werd te duur en uiteindelijk zou Gregorio Castrichini, zelf een priester, het werk in het jaar 1700 voltooien.

De façade van de kerk is van travertijns marmer en bestaat uit twee niveau’s. De standbeelden in de nissen van het onderste deel zijn Ignazio di Loyola en Francesco Borgia.

Een inscriptie uit 1773 in een gedenkplaat boven het portaal herinnert eraan dat de kerk gewijd was aan San Gregorio Magno.

Bezienswaardigheden Chiesa del Gesù Kerk (Frascati)

  • Het interieur bestaat uit een enkel schip. Er wordt veel met het perspektief gespeeld in de barokke versieringen van de kerk, te beginnen met Andrea Pozzo’s kenmerkende valse koepel waar het schip  en het dwarsschip elkaar kruisen, die in werkelijkheid op een doek met een diameter van 8 meter geschilderd is. Een zwarte plaat op de vloer geeft aan waar men moet staan om er het best van te kunnen genieten.
  • Ook in de kapellen van het dwarsschip zijn fresco’s te zien die met het perspektief spelen, net als in de apsis, waar op de concave muur een “Besnijding van Jezus”  geschilderd is. Het baldakijn boven het schilderij wordt bedekt met een vals dak dat op de muur geschilderd is.
  • Andrea Pozzo schilderde ook “De Vlucht naar Egypte”.

Meer Bezienswaardigheden Frascati
Chiesa del Gesù Rome

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome Dagtochtjes en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.