Porta Pia (Rome)

De Porta Pia is één van de indrukwekkendste stadspoorten in de Aureliaanse Muren in Rome. Ze staat aan het begin van de Via Nomentana en tegenwoordig is er een kelin museum in gehuisvestigd.

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden Porta Pia

De Porta Pia staat op d eplek waar de Via XX Settembre en de Via Nomentana elkaar ontmoeten. Het monument kan van buitenaf bezichtigd worden.

Weetjes Porta Pia

De Porta Pia is enoemd naar Paus Pius IV en was bedoeld als vervanging van de Porta Nomentana, die gelijktijdig met de bouw van de nieuwe stadspoort afgebroken werd.

De architekt van de poort was Michelangelo, die echter stierf voordat hij zijn werk kon voltooien. Na Michelangelo’s dood in 1565 nam Giacomo del Duca, die ook de Porta San Giovanni ontworpen heeft, de taak over.

Volgens Vasari had Michelangelo drie verschillende projekten voor de poort gemaakt. De paus zou uiteindelijk voor de goedkoopste versie kiezen.

Om een mooi effekt te creëren had Michelangelo ervoor gekozen de te bouwen poort een stukje achter de muren te plaatsen, zodat er twee zijmuren gebouwd moesten worden om de poort met de Mure Aureliane te verbinden.

Rond het jaar 1575 werd een tweede poort gebouwd om het verkeer beter te kunnen regelen.

De façade aan de Via Nomentana-zijde is van recentere oorsprong. Ze is in 1869 ontworpen door de neo-Klassieke architekt Virginio Vespignani, die echter wel een aantal van Michelangelo’s projekten gebruikt heeft.

De twee standbeelden in de nissen verbeelden, op verzoek van paus Pius IX, de Heiligen Agnes en Alexander. De inscriptie is bedoeld als herinnering aan de instorting van een kamer in het Sant’Agnese Klooster die de paus bijna fataal geworden was.

In 1870 slaagden de Bersaglieri erin dichtbij de Porta Pia de stad binnen te komen door met hun artillerie een gat in de muur te maken dat de Porta Pia-bres genoemd wordt. De inval zou uiteindelijk tot de éénwording van het land leiden.

Waar het gat gemaakt werd is nu een monument en tegenover de Porta Pia zelf staat het in opdracht van Mussolini door Publio Morbiducci in 1932 gemaakte Monumento al Bersagliere.

Het voormalige tolhuis tussen de twee bogen van d epoort wordt nu gebruikt als zetel van het Historische Museum van de Bersaglieri en als tombe van Enrico Toti.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.