Fontana del Tritone (Rome)

De Fontana del Tritone (“Fontein van de Triton”) wordt tot de mooiste fonteinen van Rome gerekend. Ze staat midden op het Piazza Barberini, waar ze helaas een beetje ontsierd wordt door het nooit aflatende verkeer.

Adres en Openingstijden Fontana del Tritone

Het adres van de Fontana del Tritone is Piazza Barberini – 00187 Rome. Metro: Barberini. Bus: 61, 62, 85, 492, 590, N1, N5, N12.

Weetjes Fontana del Tritone (Rome)

De Fontana del Tritone is in 1643 door Gian Lorenzo Bernini gebouwd. Sinds 2013, na een lange restauratie, heeft het travertijnse marmer waarvan de fontein gemaakt is, weer de oorspronkelijke witte kelure teruggekregen.

De gespierde Triton waaraan het standbeeld haar naam ontleent zit op een grote schelp, die door vier dolfijnen omhooggehouden wordt. Tussen de staarten van de dolfijnen kan men het symbool van de Barberini familie (bijen) zien. Geen wonder, aangezien Paus Urbanus VIII, die de opdracht tot de aanleg van de fontein gaf, zelf een lid van deze fmilie was.

De Triton blaast in een kelk, waar echter in plaats van geluid een stroom water uit komt. Dit water werd naar de fontein gevoerd via het Acqua Felice Aquadukt, dat de Paus had laten restaureren.

Het thema van de skulptuur was afkomstig uit de Metamorphose van de dichter Ovidius.

Dankzij de ligging van de fontein, midden op het altijd drukke Piazza Barberini, heeft men de Fontana del Tritone in de voorbije eeuw maar liefst drie keer moeten restaureren (1932, 1990 en 2013).

Vanuit onze Little Italy B&B is de Fontana del Tritone erg makkelijk te bereiken via metro lijn A (drie haltes, Barberini).

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Fonteinen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s