Santi Andrea e Gregorio al Celio Kerk Rome

De Santi Andrea e Gregorio al Celio Kerk staat beter bekend als San Gregorio Magno al Celio Kerk en staat vooral bekend vanwege de Salviati Kapel en het oratorium dat zich ernaast bevindt.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Santi Andrea e Gregorio al Celio Kerk Rome

Het adres van de Chiesa dei Santi Andrea e Gregorio al Celio is Piazza di San Gregorio, 1 –  Rome (tel. +39 06 7008227 ). Metro: Circo Massimo. Tram: 3, 8. Bus: 51, 75, 81, 85, 87, 186, 673, 810, C3, N2, N11. Openingstijden: Van 09.00 tot 13.00 en van 15.30 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Weetjes

Portico van de San Gregorio al Celio Kerk

Portico

De Santi Andrea en Gregorio al Celio Kerk werd in het jaar 575 door San Gregorio Magno gesticht en staat daarom ook bekend als de San Gregorio Magno al Celio Kerk.

San Gregorio Magno (Gregorius de Grote, later Paus Gregorius I) was een Romeinse edelman die zijn eigen woning in een klooster met kerk omgebouwd had. De kerk was gewijd aan Sant’Andrea Apostolo.

In de vroege middeleeuwen werd op dezelfde plek een aan de paus zelf gewijde kerk gebowd.

Deze kerk werd later compleet gerenoveerd door Gian Battista Sorìa (façade, trappen en atrium) en Francesco Ferrari (interieur).

Het interieur is verdeeld in drie schepen die door 16 zuilen van elkaar gescheiden worden. Pilasters, pleisterwerk en mozaïeken ornamenteren de kerk.

Via een lange trap vanaf de Via di San Gregorio bereikt men het atrium van de de kerk, dat door een portico voorafgegaan wordt.

Bezienswaardigheden Santi Andrea e Gregorio al Celio Kerk

 • In het atrium staan enige graftombes, waaronder die van Sir Edward Carne, die door Henry VIII in 1561 naar Rome gestuurd was om er de echtscheiding van de koning van zijn eerste vrouw Caterina d’Aragona te bespreken.
 • De cosmateske vloer van de kerk stamt uit de 13e eeuw.
 • Het plafond van de kerk wordt opgesierd door een schildering van de hand van Placido Costanzi.
 • Boven het hoofdaltaar bevindt zich een “Madonna met de Heiligen Andrea en Gregorio” van de hand van Antonio Balestra.
 • De Salviati Kapel is ontworpen door Francesco da Volterra en voltooid door Carlo Maderno. In deze kapel ziet men een oude muurschildering die de Madonna afbeeldt en volgens de traditie de Heilige Gregorio toegesproken zou hebben.
 • Het marmeren altaar in de Salviati Kapel is gemaakt door Andrea Bregno.
 • Naast de Salviati Kapel bevindt zich het oratorium van Paus Gregorius I, waar men diens marmeren pauselijke zetel kan bezichtigen.
 • Links van de kerk bevindt zich een tuin waaromheen zich nog drie oratoria bevinden, alsmede de Agapito Bibliotheek alsmede een aantal ondergrondse ruimtes uit de tijd van het Romeinse Keizerrijk.

De Drie Oratoria

 • In het Oratorium van Santa Barbara bevindt zich het triclinium met de marmeren tafel waar San Gregorio elke dag de middagmaaltijd opdiende aan 12 arme Romeinen.
 • In het Oratorium an Sant’Andrea zijn schilderingen te zien van o.a. Guido Reni en Domenichino.
 • Het Oratorium van Santa Silvia is genoemd naar de moeder van de heilige Gregorio, die er waarschijnlijk ook begraven is. De schilderingen zijn an d ehand van Guido Reni, Francesco Mancini en Badalocchio.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.