Opgravingen Veio

Veio (of Veii) was een oude Etruskische stad. De opgravingen bevinden zich dichtbij de huidige Romeinse wijk Isola Farnese ten noordwesten van Rome.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Opgravingen Veio

Het adres van de Area Archeologica di Veio is Via Riserva Campetti – Rome (tel.+39 0630890116 of 06 9042774 of  06800727822 (maandag tot donderdag van 09.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 14.00 uur)). Bus: 032. Openingstijden zomer: dinsdag tot zaterdag van 09.00 tot 19.00 uur. Openingstijden 15 Augustus: 08.00 tot 14.00 uur. Openingstijden winter: maandag, woensdag en vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur ; donderdag en zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur. Openingstijden zon- en feestdagen: 08.00 tot 14.00 uur. Gesloten: maandag, 1 Januari, 25 December. Toegangsprijs: 2 Euro.

Weetjes Veii

Rome - Apollo van Veio (Etruskische Museum)

De beroemde Apollo van Veio is te zien in het Etruskisch Museum in Rome.

Veio bevond zich dichtbij twee rivieren, de Fosso del Mola en de Cremera (een zijrivier van de Tiber). De opgravingen hebben zowel nederzettingen uit de Bronstijd als uit de zogeheten Villanova (9e eeuw voor Chr.) periode angetoond.

Veio was in die tijd een invloedrijke stad, aangezien het het lagere deel van de Tiber onder controle had en de zoutbedding op de rechtoever exploiteerde. Vondsten van Grieks keramiek duiden erop dat het ook een belangrijke handelsstad was.

Tussen de 7e en de 6e eeuw voor Chr. transformeerde de nederzetting zich in een echte stad en de hutten werden huizen.

Aangezien Veio erg dicht bij Rome zelf lag vonden er vaak gevechten plaats tussen de twee steden en in het jaar 396 voor Chr. werd het stadje door Generaal Furius Camillus bij de grotere buurman ingelijfd.

Later zou Veio verlaten worden totdat Julius Caesar er een nieuwe kolonie stichtte. Deze werd na de regering van Keizer Augustus ook weer aan zijn lot overgelaten en pas in de middeleeuwen werd er een nieuw dorp gebouwd, dat zich tot het huidige Isola Farnese zou ontwikkelen.

Bezienswaardigheden Veio

  • Er bevinden zich verschillende begraafplaatsen in de streek. De oudste Etruskische tombe met muurschilderingen, de Tombe van de Eenden (Tomba delle Anatre, 7e eeuw voor Chr.) is een hoogtepunt, evenals de Campana Tombe, die opgeluisterd wordt met tekeningen van planten en dieren en paardrijders die door denkbeeldige beesten vergezeld worden.
  • Het Portonaccio Heiligdom (Santuario di Portonaccio) was gewijd aan Minerva, hoewel men oorspronkelijk vanwege de vondst van het beroemde terracotta standbeeld van Apollo dacht dat het aan deze God gewijd was. Deze Apollo van Veio is in het Museo Etrusco di Villa Giulia te zien. Het heiligdom bestaat uit een tempel met een zwembad en een plein, waarop een altaar stond. De drie kamers in de tempel waren versierd met terracotta objekten, die waarschijnlijk vervaardigd waren door Vulca, die ook voor de Tempel van Jupiter op het Kapitool verantwoordelijk was geweest.
  • Het Campetti Heiligdom is gewijd aan de God van de onderwerld.
  • De Ponte Sodo is een 70 meter lange tunnel, die ervoor diende om de rivier de Cremera bij hoogtij onder controle te houden.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.