Largo di Torre Argentina (Rome)

Het Heilige Gebied bij Largo di Torre Argentina is een complex van vier tempels in het centrum van Rome. Het ligt een aantal meter beneden het huidige straatniveau en is vooral bekend vnanwege het kattenreservaat dat zich er bevindt.

Adres, Openingtijden en Toegangsprijs Largo di Torre Argentina Opgravingen

De Area Sacra di Largo di Torre Argentina ligt tussen de Via Florida, de Via di San Nicola de’ Cesarini, de Via di Torre Argentina en Largo Argentina zelf. Op het moment is het monument wegens restauratiewerkzaamheden niet toegankelijk voor toeristen.

Weetjes Largo di Torre Argentina

Rome - Largo di Torre Argentina

Largo di Torre Argentina

De ruïnes bij de Largo di Torre Argentina werden bijtoeval ontdekt, bij werkzaamheden die tussen 1926 en 928 plaats vonden.

De 4 tempels die aan het licht gebracht werden worden, aangezien men geen zekerheid heeft over de funktie en de precieze periode waarin ze gebouwd zijn, aangeduid met de letters A, B, C en D.

Tempel C is de oudste van de vier. Waarschijnlijk was deze gewijd aan Feronia, een Italische godheid die door de Sabijnen aanbeden werd. (De Italiërs waren een stam die rond de 12e eeuw voor Chr. uit het noorden Italië binnengekomen was.)

Tempel A staat aan de noordzijde en stamt uit de 3e eeuw voor Chr. Gedurende de middeleeuwen werd deze in de San Nicolà de’ Calcarario Kerk geincorporeerd. Waarschijnlijk was hij gewijd aan Juno Curitis of Diuturna. De portico waarvan overblijfselen te zien zijn heette Hecastylon omdat hij uit 100 zuilen bestond. Achter de tempel zijn de ruïnes van de latrine van het Theater van Pompei, waar verder overigens niets van overgebleven is, te zien.

De vierkante exedra die zich tussen tepels B en C bevindt maakte ook deel uit van  het Theater van Pompei en het was hier dat Julius Caesar in 44 voor Chr. vermoord werd.

Tempel D (begin 3e eeuw voor Chr) bevindt ich grotendeels onder wat d ehuidige Via Florida is en was de Tempel van de Nymphen of de Tempel van de Lari Per Marini.

Tempel B is de meest recente van de vier en was waarschijnlijk gewijd aan het Fortuna del Giorno Presente (“Geluk van de Huidige Dag”). Dichtbij de tempel is een van brons en marmer gemaakt standbeeld gevonden, dat waarschijnlijk de God waaraan hij gewijd was verbeeldde.

In enkele kamers die zich achter Tempel A en B bevonden en de Statio Acquarum, oftewel de kantoren van de watervoorzienings-instantie van Rome ,huisvestigde.

In de middeleeuwen stichtte de filosoof Severinus Boethius er een klooster, waarvan weinig overgebleven is.

In de 8e en 9e eeuw lieten belangrijke families er hun residenties bouwen.

Bezienswaardigheden Area Sacra di Largo di Torre Argentina

  • Van de verder geheel verwoeste San Nicola de’ Calcarario Kerk zijn nog een altaar en enige schilderingen in de apsis te zien. De naam van de kerk verwijst naar de kalksteen die in de buurt gevonden werd.
  • De Torre del Papito, voor Tempel D, is het enige nog overeind staande overblijfsel uit de middeleeuwen.
  • Onder de moderne trap waarlangs men naar beneden kan (wanneer het monument geopend is) kan men de Porticus Minucia Frumentaria zien. Hier werd aan arme Romeinen graan verstrekt.
  • De grond is bedekt met travertijns marmer dat uit de regeeringstijd van Keizer Domitianus (81-86 na Chr.) stamt.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s