Sant’Omobono Opgravingen (Rome)

Het Heilige Gebied van Sant’Omobono is in de 30’er jaren van de vorige eeuw bij werkzaamheden voor de aanleg van de Via del Mare bij toeval ontdekt. De heilige grond bevindt zich tegenover het huidige Palazzo dell’Anagrafe (“Kantoor van de Burgerlijke Stand” in een wijk die in de Romeinse tijd bekend stond als het Forum Olitorium, de toenmalige groentemarkt.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Sat’Omobono Opgravingen

Het adres van de Area Sacra di Sant’Omobono is Vico Jugario, 4 – Rome (tel. 060608). Bus: H, 44, 63, 81, 95, 160, 170, 628, 716, 780 en (enkel op zon- en feestdagen) 204. Het monument kan enkel met begeleiding van een gids bezocht worden. Men kan vanaf 3 maanden voor de bezoekdatum (verplicht) reserveren. Toegangsprijs: 4 Euro. Korting: 3 Euro. (Bij deze prijzen is het tarief van de zogeheten culturele associaties die de rondleiding verzorgen niet meegerekend.)

Weetjes Area sacra di Sant’Omobono

De ontdekking van het Heilige Gebied van Sant’Omobono was erg belangrijk aangezien de oudste Toscaanse tempel in Rome, die door Koning Servius Tullius (4e eeuw voor Chr.) gebouwd was, er opgegraven werd.

Buiten deze tempel werden bovendien nog oudere voorwerpen aan het licht gebracht, van gebruiksvoorwerpen uit de Brons- en IJzertijd tot Griekse keramiek uit de 8e eeuw voor Chr. en voorwerpen die het bestaan van een andere cultus uit het begin van de 6e eeuw voor Chr. doen vermoeden

De tempel was gewijd aan Mater Matuta, godin van de zeevaart, maar ook nauw verbonden met de marktplaats. In de 6e eeuw voor Chr. werden de Tarquinezen uit Rome verdreven en werd de tempel verwoest. Van de twee nieuwe tempels die er gebouwd werden, bleef er een gewijd aan Mater Matuta terwijl in de andere Fortuna geëerd werd.

Voor de tempels stonden twee altaars en een rond donarium (dat gedeelte van een tempel waar men dankoffers bracht) met bronzen beeldhouwwerken. Van het donarium is enkel nog de basis te zien.

Tussen de 3e eeuw voor en de 2e eeuw na Chr. werden de tweetempels meerdere malen gerestuareerd en/of verbouwd.

In de 6e eeuw werd er een kerk bovenp gebouwd. Deze kerk werd in de 12e eeuw gerestaureerd. O.a. de cosmateske vloer stamt uit deze tijd. In 1482 werd ze opnieuw gerestaureerd en vervolgens opnieuw gewijd aan San Salvatore in Porticu. Sinds de 18e eeuw staat ze bekend als de Santi Omobono en Antonio Kerk.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s