Battistero Lateranense (Rome)

Het Baptisterium van Lateranen (Battisterio Lateranense) is een oude doopkapel in Rome. Keizer Constantijn zelf zou hier nog gedoopt zijn.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Battisterio Lateranense is Piazza di San Giovanni in Laterano, 4 – 00184 Rome (tel. +39 0669886452 ). Metro: San Giovanni. Bus: 16, 51, 85, 87, 186. Openingstijden: 9.00-12.30 / 16.00-18.30. Toegangsprijs: Gratis.

Weetjes Battisterio Lateranense

De eigenlijke naam van het Battisterio Lateranense is San Giovanni in Fonte.
Het Baptisterium is in de 4e eeuw, samen met de Basiliek van Sint Jan van Lateranen, door Keizer Constantijn gebouwd op de plek waar voorheen een villa uit de 1e eeuw en een badhuis stonden.

Het moest in de loop der eeuwen vaak gerestaureerd worden.

De fries aan de buitenkant is versierd met de wapenschilden van de familie Chigi en is door Francesco Borromini in 1657 gemaakt.

De architraaf van de oude toegangspoort stamt nog uit de Romeinse tijd. De bronzen poorten zijn tegen het einde van de 12e eeuw door Pietro en Umberto da Piacenza gemaakt.

Het interieur van het Baptisterium is achthoekig. In het midden is er een ring van acht zuilen die een eveneens achthoekige architraaf ondersteunen. Hierboven bevindt zich een tweede rij van acht kleinere, wit-marmeren zuilen.

Bovenaan de muren zijn kopieën te zien van schilderingen van Andrea Sacchi, die gebeurtenissen uit het leven van Johannes de Doper verbeelden.

De fresco’s hieronder tonen gebeurtenissen uit het leven van Keizer Constantijn en zijn gemaakt door o.a. A. Camassei, G. Gimignani e C. Maratta.

Binnen een rond hek bevindt zich het doopvont, een groene basalten urn met een bronzen deksel uit de 17e eeuw van de hand van Ciro Ferri.

In de kleine apsis is een mozaïek uit de 5e eeuw te zien.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s