Heilig Jaar (2015) Rome

Paus Franciscus heeft een speciaal Heilig Jaar in het leven geroepen, dat dit jaar (2015) op 8 December in zal gaan en gaat duren tot 20 November 2016. Het speciale Giubileo staat in het teken van de Barmhartigheid (Misericordia).

Weetjes Heilig Jaar

Rome - Jubileum - Paus Opent Heilige Deur in 1983

Ook in 1983 was er een speciaal Heilig Jaar, toen in het teken van de Aflossing. Op de foto opent de Paus de Heilige Deur.

Het allereerste Jubeljaar in Rome vond plaats in het jaar 1300. Het werd uitgeroepen door Paus Bonifatius VIII. De bedoeling was dat pelgrims die gedurende dat jaar naar Rome kwamen en een speciaal religieus regime volgden in ieder geval het Vagevuur zouden mislopen.

De oorspronkelijke bedoeling was dat het elke 100 jaar herhaald zou worden, maar al in 1342 besloot Paus Clemens VI dat dit elke 50 jaar zou worden en in 1470 werd deze frequentie door Paus Paulus II gehalveerd naar eens in de 25 jaar.

Gedurende een Heilig Jaar worden de Heilige Deuren van de vier Pauselijke Basilica‘s (Sint Pieter, Sint Jan van Lateranen, Santa Maria Maggiore en Sint Paulus buiten de Muren) geopend.

Het laatste Jubeljaar vond plaats in 2000, terwijl het laatste speciale Heilige Jaar in 1983 gehouden werd.

De datum 8 December is gekozen omdat dit de 50e verjaardag van het 2e Vaticaanse Concilie is, terwijl 20 November het Hoogfeest van Christus is.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s