Vicolo dell’Atleta

De Vicolo dell’Atleta (“Steeg van de Atleet”) is een straat in de wijk Trastevere in Rome. Het is een erg korte, smalle straat – maar een huizenblok lang – die genoemd is naar een standbeeld van een atleet dat er gevonden is.

Weetjes Vicolo dell’Atleta

De Vicolo dell’Atleta heette oorspronkelijk Vicolo delle Palme. Nadat in 1849 bij toeval een standbeeld van een atleet werd ontdekt (onder het middeleeuwse gebouw met de huisnummers 13 tot 16), werd de straatnaam naar de huidige veranderd.

Het standbeeld is een kopie van een beroemd Grieks origineel dat in de 4e eeuw voor Chr. door Lysippus vervaardigd is en beeldt een atleet af die de olie van zijn lichaam schraapt met een zogeheten strigilis. Men denkt dat het beeld oorspronkelijk bij de ingang van de Thermen van Agrippa (iets ten zuiden van het Pantheon) stond. Het is nu in de Vatikaanse Musea te zien.

Het gebouw waaronder het standbeeld gevonden is was ooit een synagoog en er zijn nog Hebreeuwse letters op het exterieur te zien. De synagoog was waarschijnlijk in de 11e eeuw gesticht (door Nathan Ben Jechiel), maar in 1555 moesten alle Joden Trastevere verlaten om in het Ghetto aan de overkant van de rivier te gaan wonen.

Tegenwoordig doet het dienst als restaurant, maar in de tussenliggende tijd werd het achtereenvolgens als klooster, bakkerij, winkel en privé-residentie gebruikt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome beroemde straten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.