Torre dei Conti

De Torre dei Conti bevindt zich dichtbij de Fori Imperiali, aan het einde van de Via Cavour in Rome. Ze is 29 meter hoog en was zowel verdedigingstoren als residentie van de familie van Paus Innocenzo III.

Adres en Openingstijden Torre dei Conti

Het adres van de Torre dei Conti is Largo Corrado Ricci, snc. – 00184 Rome. Bus: 16, 81,  84,  85, 87,  175,  628,  810,  850. De toren kan slechts van buitenaf bezichtigd worden.

Weetjes Torre dei Conti

De Torre dei Conti deed zowel dienst als woning als als toren. Ze is in 1238 gebouwd voor de familie van Paus Innocenzo III, de graven van Segni. De architekt was Marchionne Aretino.

Op de plek waar de toren is gebouwd stond voorheen een van de vier exedra’s van de portico van de Tempio della Pace, die nog steeds herkenbaar is onderaan het gebouw.

Hierna werd de toren bekleed met platen marmer die uit de Fori Imperiali geroofd waren en die later weer verwijderd zouden worden om gebruikt te worden bij de construktie van de Porta Pia.

In de middeleeuwen stond de toren ook wel bekend als de Torre Scura (“Donkere Toren”) of als de Torre Maggiore (“Grootste Toren”). Deze laatste bijnaam wordt geloofwaardiger wanneer men weer dat wat nu nog te zien is enkel het fundament was en dat de toren toen waarschijnlijk rond de 60 meter hoog was.

De oorspronkelijke toren bestond uit drie verdiepingen, die steeds smaller werden.

De huidige aanblik is het resultaat van een aardbeving die de toren in 1349 vrijwel geheel tot ruïne omvormde, waarna ze aan haar lot overgelaten werd. In 1620 vond een restauratie plaats, om in 1630 en 1644 opnieuw door aardbevingen getroffen te worden.

Paus Alexander VIII verordonneerde tegen het einde van de 17e eeuw een nieuwe restauratie. De twee steunpilaren die nog te zien zijn stammen uit deze tijd.

De basis is een stapsgewijs kleiner wordende sokkel van lagen vuursteen en marmer, waarop een inscriptie van de hand van Pietro da Nicola staat die de pracht van de toren verheerlijkt.

Het plein waarop de toren staat heet tegenwoordig Largo Corrado Ricci en is genoemd naar de man onder wiens toezicht de opgravingen bij de aanleg van de Via dell’Impero (de huidige Via dei Fori Imperiali) stonden. Voorheen heette het Piazza delle Carrette omdat hier de wagens die wijn en andere goederen uit de Castelli Romani naar de markt van het Forum Romanum brachten hier parkeerden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bezienswaardigheden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.