Torre degli Annibaldi (Rome)

De Torre degli Annibaldi is een middeleeuwse toren in de wijk Monti in Rome.

Adres en Openingstijden Torre degli Annibaldi

De Torre degli Annibaldi bevindt zich aan de via del Fagutale – 00184 Rome. De toren kan enkel van buitenaf bezichtigd worden.

Weetjes Torre degli Annibaldi

De Torre degli Annibaldi is genoemd naar een adelijke Romeinse familie, die in de 17e eeuw uitgestorven is. De toren is tegen een rots waarop enige Romeinse ruïnes staan aangebouwd.

De toren heeft een vierkante basis. Het onderste deel is van tufsteen en het bovenste, dat vroeger deel uitmaakte van de Santa Maria in Monasterio Kerk, is van zogeheten laterizio bakstenen gemaakt.

De Santa Maria in Monasterio was een kruising tussen een kerk/klooster en een fort.

De fundering stamt uit de Romeinse tijd en was waarschijnlijk verbonden met het nabijgelegen Ninfeo degli Annibaldi.

De half-ronde ruimte die men vanaf de zijde van het Colosseum kan zien was waarschijnlijk het trappenhuis tussen de verschillende verdiepingen van de toren.

De toren is in 1204 door Pietro Annibaldi gebouwd. Ze was via een aantal forten verbonden met een andere, later neergehaalde, toren, die dichtbij de San Giovanni in Laterano stond. Hier stond toen ook het beroemde standbeeld van Marcus Aurelius, waarvan het origineel in de Capitolijnse Musea en een kopie op het Piazza del Campidoglio te zien is.

Voor de construktie van de toren was overigens bouwmateriaal gebruikt dat uit de ruïnes van o.a. de Domus Aurea en de Thermen van Titus geplunderd was.

De Annibaldi waren al sinds de 11e eeuw een invloedrijke familie in Rome. Hun grote vijanden waren de Frangipane, die er alles aan deden om de bouw van de toren de stoppen. Ze gooiden zelfs projektielen vanaf het Colosseum, dat in die tijd tot hun bezittingen hoorde.

Hoewel de Annibaldi er uiteindelijk in slaagden de Frangipani te verslaan, werden ze vervolgens zelf door de Caetani familie (waartoe ook Paus Bonifatius VIII behoorde) verslagen. De Caetani namen ook de meeste bezittingen van de Annibaldi over.

Later sloten de Annibaldi zich aan bij de Ghibellijnen en werden weer machtiger, vooral toen ze zich bj de familie Conti aansloten. Hun grootste macht hadden ze rond de 13e eeuw toen ze zowel binnen Rome (de wijk tussen het Colosseum en de Torre delle Milizie) als buiten de stad (de hele streek tussen Rocca di Papa en Rocca Priora behoorde hen toe) ovangrijke bezittingen hadden.

In de 16e eeuw raakte het klooster in verval en kwam de toren in handen van de orde der Maroniti. (De Oosters-katholieke Maronitische Kerk is vooral in Libanon sterk vertegenwoordigd en gebruikt het Syrisch als liturgische taal.)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bezienswaardigheden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.