Geschiedenis Anagni

Anagni is vooral bekend doordat een aantal pausen er in de late middeleeuwen gewoond heeft. De belangrijkste gebeurtenis die in het stadje heeft plaatsgevonden is de zogeheten Klap van Anagni, waarbij de toenmalige paus in zijn gezicht geslagen werd door een gezant van de koning.

Geschiedenis Anagni

Schiaffo di Anagni

De belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van Anagni in een Frans housnijwerk uit de 19e eeuw.

De plek waar Anagni gebouwd is was al lang geleden bewoond, wat aangetoond wordt doordat er 700.000 jaar oude bewerkte stenen gevonden zijn, evenals fossiele resten van ongeveer 450.000 jaar oude Homo Erectus.

Vondsten van objekten uit de 7e eeuw voor Chr. hebben ook aangetoond dat de Etrusken in de streek doorgedrongen waren, waarschijnlijk om handel te drijven met de Grieken.

In de 5e eeuw voor Chr. was Anagni de belangrijkste stad van een volk dat de Hernici genoemd werd. Twee eeuwen later, na afwisselende periodes van oorlog en alliantie, werden de Hernici in het Romeinse Rijk ingelijfd.

Het oudste gedeelte van Anagni bevindt zich rond de acropolis en werd beschermd door een verdedigingsmuur die in de Romeinse tijd, op de wijze van de Serviaanse Muren, geheel gerestaureerd zou worden.

Vanwege de gunstige ligging en het prettige klimaat werd Anagni door verschillende Romeinse Keizers (o.a. Marcus Aurelius en Caracalla) gebruikt als zomerrresidentie.

Maar liefst vier pausen zijn in Anagni geboren. De bekendste hiervan is Bonifatius VIII, de Paus die het eerste Jubileumjaar in 1300 organizeerde. De andere drie zijn Innocenzo III, Gregorius IX en Alexander VIII.

Op 7 September 1303 vond de Schiaffo di Anagni plaats. De afgezant van de Franse Koning Philip IV, Sciarra Colonna, zou de paus toen met een klap in zijn gezicht even duidelijk gemmaakt hebben dat het wereldlijke gezag toch duidelijk de overhand hand op de geestelijke macht. In werkelijkheid was de klap waarschijnlijk meer moreel dan lichamelijk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome Dagtochtjes en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s