Palazzo Torlonia (Via della Conciliazione)

Het Palazzo Torlonia is een historisch gebouw in de Via della Conciliazione in Rome. De officiële naam is Palazzo Torlonia Giraud en tijdens de erste jaren van het bestaan heette het nog Palazzo Castellesi.

Adres Palazzo Torlonia

Het adres van het Palazzo Torlonia is Via della Conciliazione 30 – Rome. Bus: 23, 34, 40 62, 280, 982, N11. Het gebouw is niet toegankelijk voor toeristen.

Weetjes Palazzo Torlonia

Rome - Palazzo Toronia

Palazzo Toronia in de 18e eeuw (door Giuseppe Vasi). De Via della Conciliazione bestond toen nog niet.

Het Palazzo Torlonia is een kleinere versie van het Palazzo della Cancelleria. Vanwege deze gelijkenis denken veel mensen dat het door Andrea Bregno ontworpen is al is het volgens Vasari van de hand van Bramante.

 

Opdrachtgever tot de bouw was Kardinaal Castellesi, die echter zonder geld kwam te zitten en het paleis in 1505 toen het nog niet eens voltooid wasoverdeed aan Henry VII, die er de residentie van de Engelse ambassadeur van maakte.

In 1720 kwam het in handen van graaf Giraud en een eeuw later werd het gekocht door een Franse familie, Tourian geheten, die rijk geworden was doordat ze tijdens de bezetting van Rome door Napoleon diens troepen van eten voorzag. De naam Tourian werd later ver-Italianizeerd tot Torlonia.

De half-ronde toegangspoort is in de 18e eeuw door Antonio Valeri ontworpen. Het wapenschild boven deze deur is dat van de Torlonia familie.

De binnenplaats wordt door een portico omlijst en opgeluisterd door standbeelden en bas-reliëfs. Tegen de achtermuur staan twee grote fonteinen uit de 19e eeuw.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Historische Gebouwen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.