Wat de Oude Romeinen Aten (Ara Pacis, Rome, Juli-November 2015)

In het Museo dell’Ara Pacis in Rome wordt van 2 Juli tot 15 November 2015 de tentoonstelling Nutrire l’Impero. Storie di alimentazione da Roma e Pompei (“Het Keizerrijk Voeden. Verhalen van Voedsel in Rome en Pompei”) gehouden.

Wat de Romeinen Aten en Waar het Vandaan Kwam

Rome Tentoonstelling - 2015 - Ara Pacis - Wat de Romeinen AtenGezien de uitgestrektheid van het Romeinse Rijk verwondert het niet dat er uit alle delen van de wereld voedsel naar de havens van Ostia (bij Rome, het huidige Ostia Antica) en Pozzuoli (de haven van Pompei) gebracht werd.

Men importeerde olie uit Andalusië, wijn uit Gallië en graan uit Egypte en uiteraard moest dit ook allemaal ook ergens bewaard worden. De expositie toont hoe en waar dit gebeurde en hoe het vervolgens allemaal gedistibrueerd werd.

Ook laat de tentoonstelling de verschillende diëten van de verschillende sociale standen zien.

Hoogtepunten Tentoonstelling Ara Pacis

De tentoonstelling is in drie sekties verdeeld:

  • Bij het betreden van de Ara Pacis vindt men meteen een enorme plattegrond van het Middellandse Zee-gebied, waarop de routes van belangrijke levensmiddelen die naar Rome en Pompei vervoerd werden te zien zijn. Ook wordt in deze sektie getoond hoe de primaire stoffen bewerkt, bewaard en verspreid werden.
  • In het tweede gedeelte is een reconstruktie te zien van de Porto di Traiano (“Haven van Trajanus”), inclusief de vondsten bij de laatste opgravingen. Ook wordt aandacht besteed aan het voedsel dat gratis uitgedeeld werd aan die Romeinen die heir recht op hadden.
  • De derde sektie belicht de eetgewoonten van de Romeinen zelf, van het toenmalige street food, via wat men in de caféetjes en tavernes at tot de grote banketten die in de Romeinse domus gehouden werden. Hier is allerhande bestek (en zelfs etensresten) te zien dat is gevonden bij opgravingen in Herculaneum, Pompei en Ostia.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Tentoonstellingen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s