Porto di Traiano Opgravingen (Rome)

De Porto di Traiano (“Haven van Trajanus”) is wat er nog over is van de haven waar vroeger de boten aanmeerden die de Tiber opvoeren richting Rome.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Area Archeologica del Porto di Traiano is Via Portuense, snc. – Rome (tel. +39 066529192). Bus: . Openingstijden: 1e zaterdag en laatste zondag van de maand van 09.00 tot 13.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. Reserveringen per telefoon of via e-mail: ssba-rm.museodellenavi@beniculturali.it.

Weetjes Porto di Traiano

In het jaar 42 na Chr. wilde Keizer Claudius een nieuwe haven bij Ostia laten bouwen, aangezien het voor grotere schepen moeilijk was geworden de dichtgeslibde monding van de Tiber te bevaren. Veel van deze schepen brachten produkten uit alle delen van het Keizerrijk naar Rome.

Het nieuwe bekken bestond uit twee pieren en een vuurtoren en werd door twee kanalen met de Tiber verbonden.

In 1957, bij de aanleg van het vliegveld Fiumicino, werden ruïnes van de linkerpier gevonden, alsmede de fundering van de vuurtoren en overblijfselen van enige schepen (die en nu tentoongesteld worden in het Museo delle Navi Romane).

Het fundament van deze struktuur werd gerealizeerd door het grote schip waarmee Keizer Caligula de voor het Circus van Nero bestemde obelisk, die nu op het Sint-Pietersplein staat, uit Egypte naar Rome had laten brengen te laten zinken door het met beton op te vullen.

Bij het Meer van Traianus zijn ruïnes van de rechterpier gevonden. Hier stonden ook opslagplaatsen en een portico van zuilen van travertijns marmer die de Portico delle Colonacce genoemd werd. Hier was ook een dok dat waarschijnlijk gebruikt werd voor d ekleiner schepen die de Tiber opvoeren.

Toen de door Claudius gebouwde haven begon te verzilten liet Trajanus verder in het binnenland een nieuw bekken uitgraven. Dit in het jaar 113 ingewijde bekken werd door een kanaal met de Porto di Claudio en de Tiber verbonden. Deze Fossa Traiano is het huidige kanaal van Fiumicino.

Er was ruimte voor 200 schepen in de Haven van Trajanus. Er was een vuurtoren die bestond uit op elkaar geplaatste blokken die versierd waren met reliëfs en mozaïeken die de haven zelf afbeeldden en er stond een ernorm standbeeld van Trajanus zelf.

Er stond een groot gebouw (het Palazzo Imperiale), met Thermen, een klein privé-theater en een aan Heracles gewijde tempel.

De Porto di Traiano was waarschijnlijk in gebruik tot het einde van de 9e eeuw, waarna het complex verwarloosd werd. Het bekken van de haven is nu het middelpunt van het pijnbomenbos van de 19e eeuwse Villa Torlonia. De haven van Claudius is geheel onder de grond verdwenen en bevindt zich onder het huidige vliegveld Fiumicino.

Bij de haven ontstond al snel een kleine nederzetting, die Portus genoemd werd en onder Trajanus snel groter werd en het belangrijkste handelscentrum van Rome werd. In 314 werd het stadje autonoom. Na vaak aangevallen en geplunderd te zijn door de verschillende Barbaarse stammen werd het rond het jaar 1000 een belangrijk verdedigingspunt langs de Tiber, waarvan de aanwezigheid van het kasteel nog getuigt. Behalve dit kasteel zijn ook de ruïnes van de Sant’Ippolito Kerk met de Romaanse klokkentoren nog te zien.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.