Villa della Farnesina

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Villa della Farnesina

Het adres van de Villa Farnesina is Via della Lungara, 230 – Rome (+39 0668027268 of 0668027397). Bus:   23, 125, 280, N11. Openingstijden: Van maandag tot zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur en de tweede zondag van de maand van 09.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: 6 Euro. (14-18 jaar oud: 5 Euro; 10-14 jaar oud, 65+: 3 Euro; jonger dan 10: Gratis. NB: Er is een korting voor mensen die de Vatikaanse Musea bezocht hebben en een minder dan 7 dagen geleden afgestempeld ticket kunnen laten zien.

Er zijn speciale openingstijden voor groepen van minstens 30 personen. De toegangsprijs is 12 Euro per persoon. De reservering dient minstens 15 dagen vantevoren geregeld te worden.

Weetjes Villa della Farnesina

Rome - Villa Farnesina - Raphael - Loggia di Amore e Psiche

Storie di Amore e Psiche (Raphael)

De Villa della Farnesina (hoewel het toen nog niet zo heette) is tussen 1506 en 1512 door Baldassare Peruzzi in opdracht van de bankier Agostini Chigi (bijgenaamd Il Magnifico) ontworpen. Verschillende beroemde artiesten, waaronder Raphaël en Sebastiano del Piombo droegen een steentje bij aan de versiering van het paleis.

Het is in dit gebouw dat de bankier zijn fameuze feesten hield aan het het einde waarvan de zilveren borden in de Tiber gegooid (en, nadat de gasten vertrokken waren, weer uit de vantevoren verborgen netten opgevist) werden.

Tegen het einde van de 16e eeuw werd de villa gekocht door Kardinaal Alessandro Farnese. Vanaf dat moment kreeg het de naam Villa Farnesina (en niet Palazzo Farnese, want dat bestond al, aan de overzijde van de rivier).

Een projekt van niemand minder dan Michelangelo had de twee gebouwen via een brug met elkaar moeten verbinden, maar dit zou nooit uitgevoerd worden.

In de loop der jaren zouden de Bourbons het gebouw overnemen, waarna het in erfpacht gegeven werd aan de Hertog van Ripalta. Later kwam het in handen van de Italiaanse Staat en werd het de zetel van de Accademia d’Italia.

Tegenwoordig is de Villa Farnesina eigendom van de Accademia Nazionale dei Lincei.

De huidige ingang is aan de façade aan de achterkant.

Bezienswaardigheden Villa della Farnesina

  • De fresco’s in het gebouw verbeelden taferelen die ontleend zijn aan de klassieke mythen. Een van de hoogtepunten is te zien in de Loggia di Amore e Psiche, die door Raphaël en diens leerlingen, waaronder Giulio Romano, beschilderd is met de Storie di Amore e Psiche.

 

Dit bericht werd geplaatst in Historische Gebouwen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s