Palazzo Altieri (Rome)

Het Palazzo Altieri is een historisch gebouw in het centrum van Rome.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Palazzo Altieri

Het adres van het Palazzo Altieri is Piazza del Gesù, 49 – Rome, maar de ingang is aan de Via degli Astalli 19 (tel. +39 ). Bus: 30, 46, 62, 64, 70, 81, 87, 130F, 190F, 492, 628, 916, 916F, N5, N6, N7, N15, N20. Openingstijden en toegangsprijs: Het gebouw is normaliter niet voor het publiek toegankelijk.

Weetjes Palazzo Altieri

Het Palazzo Altieri is genoemd naar de eigenaars. Deze Altieri familie bezat meerdere paleizen in de wijk, waaronder een aantal huizen dat later verwoest zou worden bij de bouw van de Chiesa del Gesù.

Toen Giambattista Altieri in 1943 Kardinaal werd had hij natuurlijk een residentie nodig die zijn nieuwe status eer aandeed en de architekt Giovanni Antonio De Rossi kreeg de opdracht het Piazza del Gesù te verbouwen.

Een vrouw, een weduwe genaamd Berta, wilde echter haar huis niet uit en dus kwam De Rossi met het idee haar woning in het nieuwe Palazzo Altieri te incorporeren. De twee kleinere ramen hoorden bij het huis van Berta.

In 1655, toen de Kardinaal stierf was het gebouw kleiner dan het huidige paleis en ook de binnenplaats was er nog niet.

In die tijd kwamen kardinaals en pausen vrijwel altijd uit dezelfde families. In 1679 werd Giambattista’s broer Emilio dan ook door Paus Clemens IX tot kardinaal benoemd en nog een jaar later zou hij zelfs zelf tot Paus Clement X gekroond worden.

Pausen hebben uiteraard nog indrukwekkender residenties nodig dan kardinalen en dus werd De Rossi verteld dat hij het paleis diende te vergroten. Hij hield de oorspronkelijke facade intakt, maar liet het gebouw naar rechts en naar achteren vergroten. De binnenplaats stamt ook uit deze tijd.

Tegenwoordig is het Palazzo Altieri eigendom van de Associazione Bancaria Italiana en maar heel zelden open voor het publiek.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Historische Gebouwen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.