Palazzo Alberini-Cicciaporci

Het Palazzo Alberini-Cicciaporci is een historisch gebouw in Rome. Aan het ontwerp hebben beroemde architekten als Bramante en Raphaël deelgenomen.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Palazzo Alberini-Cicciaporci

Het adres van het Palazzo Alberini-Cicciaporci is Via del Banco di Santo Spirito 12 – 00186 Rome (tel. +39 ). Bus:34, 40, 46, 62, 64, 116, 280, 916, 982, N5, N15, N20. Het palazzo is privé-bezit en kan niet door toeristen bezocht worden.

Weetjes Palazzo Alberini-Cicciaporci

Het Palazzo Alberini is tussen 1515 en 1519 gebouwd. Het is ontworpen door Raphaël (hoewel Vasari beweert dat Giulio Romano het werk voor Raphaël gedaan heeft). De begane grond is in 1512 door Bramante ontworpen. De laatste hand werd in 1521 door Pietro Rosselli aan het paleis gelegd.

De huidige façade stamt uit de 19e eeuw. De oorspronkelijke façade is te zien in de Vicolo del Curato.

Het ontwerp doet erg denken aan dat van de Florentijnse privé-residenties uit de tijd en aan dat van het in 1510 door Bramante ontworpen Palazzo Caprini, waar Raphaël nog gewoond heeft (en dat dus ook Casa of Palazzo di Raffaello genoemd werd) en dat later in het Palazzo dei Convertendi geïncorporeerd werd, alvorens, bij de aanleg van de Via della Conciliazione, geheel verwoest te worden.

De begane grond werd al vroeg in beslag genomen door winkels. Hierboven bevindt zich een mezzanino, die door een lijst van de belverdieping gescheiden wordt. De bovenste verdieping, waar de bedienden woonden, wordt ook weer door een lijst gemarkeerd.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Historische Gebouwen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.