Obelisken in Rome

De stad met de meeste obelisken ter wereld is Rome. Men zou verwachten dat het een Egyptische stad zou zijn, maar dit is niet zo. Veel van de Romeinse obelisken stonden ooit wel in Egypte, maar werden door de keizers naar Rome gebracht.

Het totale aantal obelisken in Rome is 18.

De Obelisken van Rome

Obelisco Agonale
Lateraanse Obelisk
Quirinale Obelisk
Mussolini Obelisk

De Keizers lieten de gevaarten naar Rome vervoeren om ze als versieringen op hun renbanen en stadions neer te kunnen zetten.

Veel van deze obelisken hebben op verschillende plekken in Rome gestaan. Na het verval van het Romeinse Rijk werden ze omver gegooid door de Christenen die maar niets van deze heidense naalden moesten hebben, en vaak pas eeuwen later, in stukken, weer teruggevonden en opnieuw opgebouwd.

Trinita de Monti Obelisk

Trinita de Monti Obelisk

Dit opbouwen gebeurde dan op plekken die voor de heersers van dat moment van belang waren, en dus zijn ze meestal terug te vinden op door bepaalde pausen geconstrueerde pleinen of voor bepaalde kerken.

Meestal werd er een kruis op de obelisken zelf geplaatst en werden ze gewijd aan de Katholieke Kerk om zo een soort bescherming tegen de Duivel te bieden.

Niet alle obelisken in Rome zijn overigens van Egyptische makelei. Een aantal ervan zijn Romeinse nabootsingen van Egyptische originelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s