Top 10 Bezienswaardigheden Rome

Rome kent duizenden kerken en basilieken, honderden pleinen en fonteinen, tientallen musea en monumenten en daarbij ook nog een Vaticaan. Het is dus voor een toerist in Rome moeilijk te kiezen welke attracties essentieel zijn bij een bezoek aan de Eeuwige stad. Hier volgt een lijst met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome in redelijk willekeurige volgorde, waarbij ik ervan uitgegaan ben dat U drie dagen in Rome doorbrengt. Laat U niet afschrikken door het grote aantal, aangezien alles over het algemeen heel erg makkelijk te belopen is in Rome.

Deze Rome informatieblog is geschreven voor de Nederlandse en Belgische gasten die in de Bed and Breakfast Little Italy of in Chaplin Hostel Rome logeren.

Top 10 (en meer) Bezienswaardigheden Rome

Vaticaan en Sint Pieter

Sint Pietersbasiliek, Vatcaanstad, RomeThuisbasis van de katholieke kerk, een staat binnen een staat. Je kunt het protserig vinden, maar er is geen enkele vierkante meter binnen de Sint Pieter en op het Sint Pietersplein die niet iets interessants te bieden heeft. Beklim de Sint Pieterstoren en je wordt beloond met een uitzicht over de Vaticaanse Tuinen en over de stad Rome zelf.

Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel

Michelangelo's Plafond in de Sixtijnse KapelDe kamers van Raphael, de Sixtijnse kapel van Michelangelo, kamers en kamers vol voorwerpen uit de Romeinse en Griekse Oudheid, er is voor iedereen wel iets te zien in de Vaticaanse Musea. Op zondag (behalve de laatste zondag van de maand) gesloten.

Piazza Venezia en het Vittoriano

Het meest centrale plein van Rome met monument voor Vittorio Emanuele, wat door de aparte vorm de bijnaam typemachine en door de enigszins kitscherige indruk die het maakt die van bruiloftstaart gekregen heeft.

Forum Romanum

De ruïnes van het oude centrum van Rome, waar het economische en maatschappelijke leven zich afspeelde en de belangrijkste beslissingen genomen werden.

Spaanse Trappen

Het Piazza di Spagna, vooral wanneer de azalea’s op de 137 trappen geplaatst worden, is één van de mooiste pleinen van Rome. De Trinità dei Monti-kerk torent boven de trappen uit, de Fontana della Barcaccia staat midden op het plein eronder. Tienerontmoetingsplaats.

Galleria Borghese

Galleria Borghese bestaat uit een verdieping beeldhouwwerken en een verdieping schilderijen. Het museum is begonnen door Kardinaal Scipione Borghese, neef van de toenmalige paus en kunstverzamelaar. Reserveren is verplicht en moet minstens 1 dag voor Uw bezoek gebeuren.

Campidoglio

Een plein op de heuvel Capitool, met erop verschillende door Michelangelo ontworpen gebouwen die nu als de Capitolijnse musea in gebruik zijn. Er is een prachtig vergezicht in westelijke richting.

Capitolijnse Musea

De Capitolijnse Musea bevinden zich in twee gebouwen die door een ondergrondse tunnel onder het Campidoglio verbonden worden. Hier is o.a. het beeld van de wolvin met Romulus en Remus te zien.

Circus Maximus

Beroemd door de wagenrennen in de film Ben Hur. Helaas is er weinig overgebleven van het oorspronkelijke Circus Maximus. Wel kunt U er omheen lopen om een idee te krijgen van de enorme afmetingen van het oude circus.

Domus Aurea

De Domus Aurea (Gouden Huis) was een grote villa in het hartje van het Antieke Rome op de Esquilino Heuvel. Het was gebouwd door Keizer Nero nadat een aantal villa’s van rijke Romeinen door brand verwoest waren. Op het moment is de Domus Aurea dicht vanwege instortingsgevaar.

Campo De’ Fiori

Campo De’ Fiori is een erg mooi plein waar ’s ochtends een bloemenmarkt plaas vindt. ’s Avonds verandert het van aard en wordt het een van de rumoerigste pleinen van de stad, met tal van kroegen en dronken mensen die het leuk vinden met lege flessen te gooien. Een steegje verder ligt Piazza Farnese, even mooi, en een oase van stilte.

Catacomben

Er zijn meerdere Catacomben in Rome, maar de belangrijkste liggen aan het begin van de oude Romeinse Via Appia Antica: De Catacomben van San Callisto en die van San Sebastiano. Deze werden door de Christenen gebruikt als schuil- en verblijfplaats toen ze door Keizer Nero vervolgd werden.

Auditorium Parco della Musica

Het Auditorium parco della Musica is de beroemdste concertzaal van Rome. Ontworpen door de Genovese architect Renzo Piano, is het een prachtig multifunctioneel gebouw met ruimte voor concerten, tentoonstellingen en ook een cinema en een boekenwinkel.

EUR

EUR is een door Mussolini gebouwde wijk van Rome waar veel fascistische architectuur te “bewonderen” is, met als bekendste bouwwerk het Palazzo della Civiltà Italiana dat ook wel bekend staat als het Vierkante Colosseum.

Colosseum

ColosseumDe bouw van het Colosseum was begonnen door Vespasian en na diens dood beëindigd door diens zoon Titus in het jaar 79. Meer dan 50,000 toeschouwers konden er de gevechten tussen gladiatoren en wilde dieren aanschouwen.

Pantheon

Het Pantheon bestaat bijna 2000 jaar en is daarmee de oudste tempel ter wereld. Het is nog steeds een raadsel hoe men 20 eeuwen geleden een gebouw van zulke perfecte proporties heeft kunnen construeren.

Trevi Fontein

De mooiste fontein van Rome. Vergeet niet er een muntje in te gooien: De legende zegt dat, wanneer U dit doet, dat U uiteindelijk in Rome zal terugkeren.

Via Appia Antica

De Via Appia Antica leidde vroeger helemaal tot Brindisi, in Zuid-Italië. Het begin van de Via Appia Antica Rome hoort nu bij een archeologisch park, het Parco Regionale dell’Appia Antica, waar het vooral op zondag, wanneer het afgesloten is voor het verkeer, heerlijk toeven is.

Via del Corso

De belangrijkste winkelstraat van Rome, tussen Piazza Venezia en Piazza del Popolo. Let ook op de zijstraatjes tussen Via del Corso en de Spaanse Trappen, waar de meest beroemde merknamen hun boetiekjes hebben.

Santa Maria Maggiore

De grootste kerk in Rome die gewijd is aan de maagd Maria. Eén van de vier patriarchale kerken, samen met de Sint Pieter, Sint Jan van Lateranen en Sint Paul Buiten de Muren. Bezoek ook het kleine Santa Prassede kerkje om de hoek.

Sint Jan van Lateranen

Niet de Sint Pieter maar de Sint Jan van Lateranen is de moederkerk van het katholieke geloof en ook de zetel van de paus. Gelovige atleten kunnen aan de overkant van de straat op hun knieen de Heilige Trappen beklimmen.

Piazza Navona

Piazza Navona is het mooiste plein van Rome. Naast de Basiliek van Sant’Agnese zijn er een aantal prachtige fonteinen de bewonderen (als die tenminste ook niet in de steigers staan op het moment van Uw bezoek). Gedurende de kerstperiode vindt er een snoepgoedmarkt plaats.

Ara Pacis

Het Altaar voor de Vrede, oftewel Ara Pacis, is gebouwd door Keizer Augustus om de overwinningen te vieren van Keizer Augustus. Het altaar wordt tegenwoordig beschermd door een door de Amerikaanse architect Richard Meier ontworpen glazen gebouw. Het is een nogal controversieel gebouw, en Alemanno, de nogal controversiele fascistische nieuwe burgemeesteer van Rome, heeft dan ook beloofd dat hij het zal laten verwijderen.

Basilica di San Clemente

Het begon als een huis waar clandestien christelijk gedaan werd. Bovenop dit huis werd een basiliek gebouwd. Bovenop die basiliek werd weer een basiliek gebouwd. Dit is de Basiliek van San Clemente. Ondergronds zijn eeuwenoude prachtige wandschilderingen te bezien, terwijl de basiliek zelf ook wonderschoon is.

San Pietro In Vincoli

San Pietro In Vincoli ie een basiliek in Rome, die vooral bekend is doordat Michelangelo’s Moses er te bewonderen is. En verder bevinden zich er natuurlijk de ketenen waarmee Sint Pieter in Jerusalem vastgebonden was. Echt waar.

Trastevere

Trastevere is een van Rome’s oudste wijken. Hoewel er tegenwoordig meer buitenlanders wonen dan Romeinen zelf gaan de oorspronkelijke inwoners nog steeds prat op het oorspronkelijke karakter van Trastevere. ’s Avonds is het een bruisende wijk met pubs en eethuisjes op schilderachtige pleinen en mooi verlichte kronkelstraatjes. Op zondagochtend vindt de grootste vlooienmarkt van Italie, Porta Portese, er plaats.

Castel Sant’Angelo

Oorspronkelijk bedoeld door keizer Adrianus als een mausoleum voor zichzelf en zijn familie is er tegenwoordig een museum gevestigd in het Castel Sant’Angelo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s