Skeletten en Botten als Versiering in Romeinse Kerk

Alles over Rome… Kapucijner Crypte

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Nederlandstalige gasten van B&B Little Italy Rome en Bed and Breakfast Chaplin Hostel.

Indien de Chaplin en de Little Italy niet precies zijn waar U naar op zoek bent of U slaapt liever in een hotel dan in een bed and breakfast in Rome, kunnen we U de Venere website aanbevelen voor het vinden van goedkope of luxe accommodatie in de Eeuwige Stad. U kunt zelf Uw budget en de wijk waar U wilt logeren invullen en krijgt dan een lijst met beschikbare hotels in Rome op de door U gewenste dagen. Meningen van gasten maken de keuze makkelijker en uiteraard kan reserveren online.

Veel Romeinen kennen de naam Santa Maria della Concezione (of, wanneer je het officiëel wilt houden, Chiesa di Santa Maria Immocolata Concezione) niet, maar wanneer U zich in de buurt van de Via Veneto en het Piazza Barberini bevindt hoeft U maar naar de kerk met de botten te vragen en U wordt meteen naar de juiste plek gestuurd. U moet echter niet de hoofdingang hebben, maar een zij-ingang rechts hiervan: Deze leidt, via een museum, naar een soort grafkamer die versierd is met de botten en beenderen van 4000 dode Kapucijner monniken. Niet iedereen vindt het even smaakvol.


De Crypte

De beenderen van meer dan 4000 kapucijner monniken zijn gebruikt om, door middel van symbolen die verwijzen naar het leven en de dood en de vergankelijkheid van het bestaan deze kapellen te versieren.

De ingang bevindt zich rechts van de hoofdingang van de Santa Maria della Concezione kerk op de Via Veneto (nummer 27) in Rome.

Wanneer U binnen bent vind U een gang met aan de linkerkant vijf kapellen. Ieder van deze kapellen bevat een skelet, dat gewoon zichtbaar bovenop de aarde ligt, en de kapellen zijn dus versierd met beenderen die een soort mozaiek vormen.

Eén van de duidelijkste symbolen is een zandloper. Het geheel wordt in geringe mate kleur gegeven door de bloemen die her en der, in verschillende staten van verwelking, aan de muren zijn gehangen.

Het was de broer van de Paus, Kardinaal Antonio Barberini, zelf een Kapucijner monnik, die in 1528 de lichamelijke resten van een aantal monniken liet opgraven en opnieuw ter aarde bestellen in de crypte. Vanaf dat moment werden alle broeders, zowel als arme Romeinen, hier begraven. Pas in 1870 hield men hiermee op.

De uiteindelijke indruk – al zijn veel mensen het hier niet mee eens – is veel minder macaber dan men zou verwachten.

Er mogen geen foto’s genomen worden in de crypte.


Kapucijner Crypte

Kapucijner Crypte

Praktische Informatie

Openingstijden: 9-12 en 15-18.
Gesloten: Donderdag.
Toegangsprijs: 6 Euro.
Telefoon: +39 064871185.
Adres: Via Vittorio Veneto, 27 – 00187 Roma (Distrikt: Ludovisi).
Openbaar vervoer: Metro: Barberini (lijn A).

Kunstwerken

Howel de crypte de grote publiekstrekker is, zijn er ook een aantal interessante schilderijen in de Santa Maria della Concezione kerk zelf te bezichtigen. In de verschillende kapellen hangen werken van o.a. Lanfranco, Guido Reni, Domenichino en Pietro da Cortona.


Weetjes

  • Wat tegenwoordig al makaber gezien wordt was vroeger heel anders, en het was dan ook heel gewoon voor de Kapucijner monniken om in de kapel te bidden met een schedel in hun handen geklemd.

Geschiedenis

Santa Maria della Concezione is gebouwd in opdracht van Paus Urbanus VIII, een lid van de Barberini familie. De architekt was Antonio Casoni, die een projekt ontwierp dat bestond uit een enkel schip met een aantal zijkapellen.


Museum

Sinds 2012 maakt de crypte deel uit van een museumpje, dat de geschiedenis van de Kapucijner Orde belicht. De naam hiervan is Museo e Cripta dei Cappuccini en via een lange, kronkelende gang komt men uiteindelijk in de crypte terecht.


Chaplin Hostel Rome Little Italy B&B Hotels in Italië

Dit bericht werd geplaatst in Onbekend Rome, Rome kerken en basilieken en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Skeletten en Botten als Versiering in Romeinse Kerk

  1. marjo simons-van leeuwen zegt:

    Een paar dagen geleden waren wij in de Kapucijner Crypte van de Santa Maria della Concezione kerk in Rome.
    Ik vond het bizar, luguber en totaal respectloos ten opzichte van het menselijk lichaam en geest. Een uit de hand gelopen hobby van een of andere verwarde geest.Ik kon hier geen symboliek meer in zien.

  2. elly priele van loon zegt:

    wij waren hier ook paar dagen geleden 16 nov.vond het ook erg markaber creepy, dat we niet hard mochten praten en geen foto,s mochten maken vanwege het respect vond ik dan ook belachelijk,want zo omgaan met de stoffelijk resten van een mens vind ik ook respectloos.maar ja de mummies in hun sarcofagen worden ook tenttoongesteld in museums.maar dit was een begraafplaats dan is het toch iets anders.geen foto,s wel kan je de kaarten kopen riekt hier iets van commercie??

  3. maaike zegt:

    Het is juist symboliek, het is cultuur. De botten zijn allemaal genummerd, omdat deze monniken geloofden dat op de dag der opstanding ze bij elkaar geraapt werden en op zouden staan. Dit is gewoon een andere manier dan begraven.
    Dat je geen foto’s mag maken heeft als reden dat met de vele flitsen van de hordes toeristen de botten uiteindelijk zullen beschadigen.

  4. Mitchell zegt:

    Het is tegenwoordig ook verplicht om te betalen. Ik geloof zo rond de 6 euro

  5. vanhaminator zegt:

    Je hebt gelijk, Mitchell. De Crypte maakt nu deel uit van het Museo e Cripta dei Cappuccini. De inauguratie van dit museum was op 26 Juni 2012. De toegangsprijs is inderdaad 6 Euro.

  6. ingrid zegt:

    Akelig… maar zet je gelijk met beide benen weer terug op aarde, het is namelijk één grote spot naar de rijke protserige kerk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.