Janiculum: kanonnenschoten en klapzoenen.

Janiculum (Gianicolo in het Italiaans) is de naam van de heuvel achter de Romeinse wijk Trastevere. Het is één van de meest romantische plekken in Rome, met een schitterend panorama over een groot gedeelte van de stad. Vooral rond zonsondergang is het een prachtige plek om over de koepels, kerktorens en andere beroemde gebouwen van de Eeuwige Stad uit te kijken.

Deze Rome informatie blog is geschreven als gids voor de gasten van de Chaplin en de Little Italy Bed and Breakfast in Rome.

Weetjes Janiculum Heuvel

Piazzale Garibaldi, het hoogste punt van de Janiculum heuvel in Rome.

Piazzale Garibaldi

De Janiculum heuvel heeft zijn naam te danken aan de God Janus (Giano). De heuvel was een centraal punt in de verering van deze God en er zou, volgens de Romeinse mythologie, ooit zelfs een door hemzelf gebouwde stad, Janiculum geheten, op de heuvel gestaan hebben.

Oorspronkelijk werd de heuvel niet tot Rome zelf gerekend, maar dankzij de gunstige defensieve ligging werd het stadsdeel geannexeerd. Er werd een verdedigingsmuur gebouwd, alsmede een brug over de Tiber. Deze Aureliaanse muur stond ook om de watermolens waar bloem benodigd voor het maken van brood gemaakt werd. Het water voor deze molens kwam via een aquaduct, dat in de 6e eeuw door de Visigoten verwoest zou worden, de stad binnen.

In 1849 vocht Garibaldi een verbeten strijd uit met de Franse troepen, die de macht over Rome terug wilden geven aan de Paus. Garibaldi streed voor de Romeinse Republiek. Overal langs de Gianicolo staan monumenten en monumentjes die de strijders van Garibaldi eren, met het standbeeld voor de man zelf op het hoogste punt van de heuvel (zie beneden).

Uitzicht over Rome

Samen met de Pincio en de koepel van de Sint Pieter heeft men het mooiste zicht over Rome vanaf de hoogste heuvel van de stad, de Gianicolo, die boven de wijk Trastevere uittorent. Er zijn twee plekken langs deze heuvel die een perfekt panorama bieden.

Wanneer U vanuit Trastevere de heuvel op loopt wordt het uitzicht steeds mooier om uiteindelijk het best te zijn wanneer U op het Piazza Garibaldi aankomt (makkelijk te herkennen aan het enorme standbeeld van mijnheer Garibaldi zelf).

Faro, Janiculum, RomeDe tweede plek is minder bekend. Hiervoor moet men vanaf het Vatikaan de zogeheten Passeggiata del Gianicolo volgen tot men bij de vuurtoren komt. Deze Faro is door Manfredo Fanti in 1911 ontworpen en door de Italianen die in Argentinië leven aan Rome gedoneerd.

Kanonnenschoten

Het Kanon op de Gianicolo

Het Kanon op de Gianicolo

Iedere dag, klokslag 12, wordt het kanon op het Janiculum afgeschoten. Dit is een gebruik dat teruggaat tot 1 December 1846, al was het toen nog vanaf het Castel Sant’Angelo. In die tijd werd het precieze uur nog bepaald door middel van een zonnewijzer achter de Kerk van Sant’Ignazio. Op het moment dat de lichtstraal de lijn van de zonnewijzer bereikte, werd een bol de koepel van de kerk gehangen. Dit was het sein voor het Castel Sant’Angelo om het kanon af te vuren.

Hoewel niet meer afhankelijk van de zonnewijzer, werd de traditie volgehouden tot 1903, toen de ceremonie verplaatst werd naar Monte Mario, een heuvel aan de noord-west kant van Rome. Nog een jaar later werd de ceremonie verhuisd naar het Janiculum, het hoogste punt van de stad.

Gedurende de tweede wereldoorlog werd het ritueel onderbroken, om pas op 21 April 1959 weer hervat te worden. Ook tegenwoordig nog wordt elke dag, precies om 12 uur ’s middags, een houwitzer afgevuurd van eeen terras op het Janiculum.

Klapzoenen

’s Avonds worden de kanonnenschoten vervangen door de klapzoenen van verliede paartjes, die vanaf Piazza Garibaldi een adembenemend en romantisch uitzicht op een verlicht Rome, met al haar bezienswaardigheden, genieten.

Vanuit de Bed and Breakfast Chaplin Hostel Rome en B&B Little Italy gaat U het best eerst naar de wijk Trastevere, vanwaaruit U, langs de Orto Botanico (Botanische Tuinen) lopend, de Janiculum kunt beklimmen.

Dit bericht werd geplaatst in Onbekend Rome en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.