Santa Croce in Gerusalemme

Santa Croce in Gerusalemme is in 320 gebouwd en is één van de zeven Romeinse pelgrimskerken. Voor gelovigen is het een erg belangrijke kerk aangezien er drie fragmenten van het kruis waaraan Jezus gekruisigd is tentoongesteld zijn. Deze gelovigen kunnen er ook een aflaat verkrijgen.


Geschiedenis Santa Croce in Gerusalemme

Santa Croce in Gerusalemme is eigenlijk in drie etappes gebouwd. De oorsprong van de basiliek was een kleine kapel in het Palazzo Sessoriano, het Keizerlijke paleis van Sint Helena, de moeder van Keizer Konstantijn I, die hier haar uit Jeruzalem meegesmokkelde passie-relikwieën onder wilde brengen.

Santa Croce in Gerusalemme Kerk in Rome

Santa Croce in Gerusalemme Kerk

In de 12e eeuw liet Paus Lucius II de kerk verbouwen en in de 18e eeuw vond een omvangrijke restauratie plaats onder Paus Benedetto XIV. Deze laatste verbouwing had veel meer om het lijf dan enkel de kerk zelf. Er werden zelfs twee nieuwe straten aangelegd die de kerk moesten verbinden met de Sint Jan van Lateranen en de Santa Maria Maggiore basilieken.


Kapel van de Relikwieën

De Kapel van de Relikwieën is pas in 1930 gebouwd, door de architekt Florestano di Fausto. Hier bevinden zich de volgende heilige objekten:

  • Twee doornen van de kroon van Jezus.
  • Drie stukjes hout die van het kruis zelf afkomstig zijn. (Overigens is de grootste splinter al in 1629 naar de Sint Pieter gebracht.)
  • Een gedeelte van een spijker.
  • Een gedeelte van het Elogium oftewel de Titulus Crucis. Helaas hebben spelbrekers van de Universiteit van Arizona dit in de 10e eeuw gedateerd.
  • Een groter fragment van het kruis waar de Goede Dief aan vastgebonden zat.
  • Een bot van een wijsvinger die van Sint Thomas zou zijn. Deze wijsvinger werd door Sint Thomas, na de Wederopstanding van Jezus, in diens wonden gestoken.
  • In een apart relikwieenkastje worden wat splinters bewaard van de zuil waar Jezus aan vasgebonden was terwijl hij gegeseld werd, van zijn wieg en van zijn graftombe.
  • Als laatste zijn er enige fragmenten van de grotto van Bethlehem te zien.

Kapel van Sint Helena

De Kapel van Sint Helena bevindt zich gedeeltelijk onder de grond. Nadat ze gebouwd was liet de Heilige hier zand op de vloer strooien dat ze zelf uit Golgotha meegebracht had. Gedurende de Middeleeuwen mochten vrouwen de kapel niet betreden, aanezien ze zo heilig was. In de Kapel staat o.a. een beeld van de heilige zelf, dat in werkelijkheid echter een in Ostia gevonden beeld van Juno is.

Praktische Informatie

Openingstijden: 7.00 tot 12.45 en 15.30 tot 19.30.
Gesloten: Nooit, maar gedurende de mis kunnen de Kapel van de Relikwieën en de Kapel van Sint Helena niet bezocht worden. (Mis uren: 7, 8, 18.30; zon- en feestdagen: 8, 10, 11.30, 18.30.)
Toegangsprijs: Gratis.
Telefoon: +39 0670613053.
Adres: Piazza di Santa Croce in Gerusalemme, 12 (Distrikt: Esquilino).
Openbaar vervoer: Bus: 649, N10; Tram: 3, 8.

Kunstwerken in Santa Croce in Gerusalemme

  • Melozzo da Forlí maakte sommige van de mozaïeken in de apsis. Ook de mozaïek in de Capella di Santa Elena is waarschijnlijk van zijn hand.
  • De mooie cosmateske vloer stamt uit de 12e eeuw.
  • De deur die naar de tuin (die helaas niet bezocht kan worden) van de basiliek voert is van recente oorsprong. Ze is gemaakt door Jannis Kounellis en is pas in 2007 ingewijd.
  • Het tabernakel van marmer en verguld brons is gemaakt door Carlo Maderno.

Weetjes

  • De sarcofaag waarin Sint Helena zelf begraven werd is tegenwoordig te zien in de Vaticaanse Musea.
  • In 2011 was Santa Croce in Gerusalemme in het nieuws aangezien de kerk gesloten werd, op gezag van de Paus zelf nog wel. De reden was dat het er nogal losbandig toe zou gaan. Onder andere werden katholiek verdachte popsterren als Madonna er bij een bezoek met te veel eer behandeld. Ook zou men er woekerprijzen vragen voor in de biologische tuin van de kerk gekweekte groenten.

Museum

Bij de basiliek hoort ook een museum. Hier is o.a. een ikoon uit de 14e eeuw te zien dat Paus Gregorius I had laten vervaardigen nadat hij een verschijning van Jezus had gezien. Het museum heet eenvoudigweg het Museo di Santa Croce in Gerusalemme.


Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.