Piazza San Giovanni in Laterano

Het Piazza di San Giovanni in Laterano is genoemd naar, en bevindt zich bij, de Basiliek van de Sint Jan van Lateranen in Rome. Langs het plein staan enkele beroemd gebouwen en in het midden bevindt zich een van de obelisken die Rome rijk is.

Weetjes Piazza di San Giovanni in Laterano

Vreemd genoeg zijn de facade en de hoofdingang van de basiliek van Sint Jan van Lateranen niet aan het plein zelf, dat ook nog eens redelijk onregelmatig van vorm is. Zowel de zijkant van de belangrijkste facade als de zijkant van Palazzo del Laterano steken een stuk het plein in, wat het een beetje ongeorganizeerd uit doet zien.

Via de, een beetje verstopte, zij-ingang komt men het dwarsschip van de kerk binnen.

Van historisch belang is het plein wel, want meer dan 1000 jaar lang, eigenlijk vanaf de tijd van Keizer Constantijn, had de paus hier zijn residentie.

Het stadsgedeelte was al vanaf het jaar 65 toen Nero het onteigende aan de handelaar Plautius Lateranus (naar wie het plein dus indirekt genoemd is). Nadat Constantijn zijn zwager Maxentius bij de Slag bij de Ponte Milvio verslagen had doneerde hij de gebouwen rond het plein aan de kerk. Behalve een groot residentie-complex hoorde hier ook een paardenkazerne bij. De residenties werd omgebouwd tot het Palazzo del Laterano en de kazerna werd platgegooid om plaats te maken voor de Basilica di San Giovanni in Laterano, die overigens nog steeds de officiële “Kathedraal van Rome en de Wereld” is.

Dit bericht werd geplaatst in Rome pleinen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.